Výsledky Prokop 2016

Vitajte na stránkach Prokop 2016.

Špeciálne kategórie

A. Best media placement

1. miesto
POČUJEME SA? | Neopublic Porter Novelli | MED-EL
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dar sluchu je pre väčšinu z nás samozrejmosťou, pre iných zázrak v podobe druhej šance na život. Spoločnosť ME-DEL, ktorá vyrába kochleárne implantáty, spolu s tímom špičkových lekárov v oblasti sluchu a počutia, chcela dostať myšlienku dnešných problémov a možností počutia medzi ľudí. Agentúra sa sústredila na obsah a presvedčila klienta, aby vsadil na príbehy ľudí a fakty. Vďaka odvážnemu rozhodnutiu klienta sme len za jeden týždeň zasiahli viac než 4 milióny ľudí na celom Slovensku. Téme sa venovali všetky štyri televízie, štyri rádia a väčšina relevantných médií.
2. miesto
Znovuzrodenie Indulony | Dynamic Relations 2000 | Saneca Pharmaceuticals, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slovenské krémy Indulona z dielne hlohoveckého závodu sú na trhu už od roku 1948, pozná ich azda každý Slovák. Napriek tomu, že sa roky drží na špici predajnosti, z pohľadu PR značka dlhé roky nerealizovala žiadne aktivity, chýbala aj fundamentálna obchodno – marketingová stratégia. Media relations bolo prakticky nulové, mediálne výstupy zriedkavé, komunikácia navonok živelná a bez koncepcie.
Značka potrebovala oživiť svoju tvár, naštartovať spolupráce s médiami, jasne zadefinovať svoje postavenie, výsledky, aktivity a vízie. Predstaviť ľudí, ktorí za značkou stoja a ukázať najväčšiu pridanú hodnotu Indulony oproti konkurencii – farmaceutickú kvalitu výroby.
3. miesto
Svadba roka alebo Nevesta za 350-tisíc EUR | SKPR STRATEGIES | ALO diamonds
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Svadba Dominiky Cibulkovej a jej spojenie s ALO diamonds „ovládli“ v lete slovenské médiá. „Svadbu roka& sme využili na vytvorenie jedného z najhodnotnejších ROI a AVE ukazovateľov na mediálnom trhu. 3-fázový komunikačný projekt sme plánovali do detailov a vygeneroval neplatenú publicitu pre ALO diamonds v kľúčových slovenských médiách vrátane 5 výstupov v televíziách a 8 titulných strán v denníkoch, týždenníkoch a mesačníkoch s priamymi odkazmi na značku ALO s AVE 253 500 EUR. Ak bola podľa médií svadba udalosťou roka, ALO diamonds bolo jedným z jej kľúčových aktérov.
3. miesto
Biela noc v Bratislave | Dynamic Relations 2000 | Biela noc, festival súčasného umenia na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Festival súčasného umenia Biela noc s prívlastkami „najväčší a najnavštevovanejší v Európe“ sa tešil záujmu Košičanov už päť rokov, keď sa ho organizátori rozhodli priniesť aj do Bratislavy. Biela noc v Košiciach pritom štartovala o týždeň skôr, s takmer rovnakými umeleckými objektmi v uliciach mesta. Vznikla obava, že akcia v Bratislave príde o moment prekvapenia a médiá ani návštevníci nebudú mať o ňu záujem. Oficiálne zadanie bolo jasné: Účasť na festivale mala dosiahnuť hranicu aspoň 60-tisíc návštevníkov. Komunikačná stratégia obsiahla všetky typy médií a snáď okrem Záhradkára bola Biela noc všade – a to pred samotnou akciou. Za umením prišlo do ulíc v daždivej noci 100 000 ľudí.

B. Digitálne PR

1. miesto
Becher ateliér | TRIAD Advertising | Pernod Ricard
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Aby sme priblížili Becherovku mladšej cieľovke, vytvorili sme Becher ateliér. Online ateliér s tromi ilustrátormi pripravenými vytvoriť malé umelecké diela z fotiek, ktoré im ľudia posielali. Umelci nakreslili za mesiac viac ako 500 originálnych potrétov.
V každom jednom obrázku je prirodzene zakomponovaná Becherovka so svojimi symbolmi alebo aj samotným produktom. A ľudia boli nadšení...
2. miesto
Dobrý festival robia ľudia. A jedlo. | SEESAME Communication Experts | Lunter
Seriál: nie
Stručná charakteristika: O chutné jedenie sa na Pohode prvýkrát postarala aj značka Lunter. Festival je saturovaný značkami, ktoré sa na ňom predávajú, v komunikačnom smogu je náročné vyniknúť. Naša komunikácia musela byť výnimočná, no najmä – autentická. Preto sme ju postavili na samotných ľuďoch. Na FB a IG profile poskladali fanúšikovia ešte pred festivalom jednotlivé časti Lunter reštaurácie. Rozhodovali o tom, aké jedlo budeme servírovať alebo ako budú oblečení pracovníci reštaurácie. Návštevníci festivalu si tak vďaka efektívnym online nástrojom „osvojili“ stánok pred jeho samotnou návštevou.
3. miesto
Slová, ktoré robia radosť | Triad Advertising | O2
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Projekt “Slová, ktoré robia radosť”, boli súčasťou kampane O2 “Rozprávajme sa viac”, ktorá promovala neobmedzené volania. Išlo o špeciálnu microsite, na ktorej si mohli ľudia nahrať svoj odkaz svojim blízkym, ktorý O2 pretransformovalo do prívesku, aby pekné slovo ich blízkych mohlo byť stále s nimi.

C. Regional Community Relations

1. miesto
Príbeh rodinnej značky zobrazený na 300m2 sklade sóje | SEESAME Communication Experts | Lunter
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vo výrobných priestoroch značky Lunter vyrástlo nové silo, v ktorom sa skladuje sója. Cieľom projektu bolo využiť viac ako 300m2 priestoru, okolo ktorého denne prejdú stovky áut a okoloidúcich. Z netradičnej mestskej dominanty sme vytvorili jedno z najrozmernejších umeleckých diel, ktoré je pre obyvateľov Banskej Bystrice príjemné na pohľad. Vďaka aktivite sa zo zdanlivo nevyužiteľného priestoru stal netradičný komunikačný nosič, ktorý rozpovedá príbeh rodinnej značky Lunter desiatkam tisícom ľudí v online a offline prostredí. A to je ešte len na začiatku svojho pôsobenia.
3. miesto
Living the life | Turizmus regiónu Bratislava | Turizmus regiónu Bratislava
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism predstavila v lete 2015 klip k piesni „Living the life“. Klip bol natáčaný na 9 lokáciach v Bratislavskom regióne.
Klipom a letným hitom „Living the life“ Bratislava Region Tourism ukazuje, že bratislavský región nie je len regiónom pre rabárov, hubárov a plavcov, ale prezentuje, ako sa dá žiť svoj život na Záhorí, v Pezinku, Senci, Bratislave, na rafte, na bicykli, aj na tobogane. Cieľom bolo vytvoriť akčný, andrenalánový, svieži klip, ktorý presvedčí mladých ľudi, aby si prišli náš „Living the life“ vyskúšať na vlastnej koži.
„Living the life“ vznikol v spolupráci s produkčnou firmou UGLY AGENCY & PRODUCITON s. r. o., text a spev mal na starosti Mišo Biely.
Cieľovou skupinou boli najmä mladí aktívni, preto sa pieseň nasadila do Europy 2, kde sa autori piesne Biely&Hazard s „Living the life“ okamžite dostali do rotácie a v priebehu dvoch týždňov bola v hitparáde Top22 Europy 2 na druhom mieste.
Klip je súčasťou prezentácií Bratislavského samosprávneho kraja na domácich aj zahraničných turistických veľtrhoch.

D. Event PR

1. miesto
Pohostinstvo ‘73 | Heineken Slovensko | Heineken Slovensko, produkt Zlatý Bažant '73
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V apríli 2016 bol na trh uvedený Zlatý Bažant ’73 – výnimočný ležiak inšpirovaný najstarším zachovaným varným listom piva Zlatý Bažant zo 16. apríla 1973. Ako však predstaviť novinku unikátnou a zapamätateľnou cestou? Idea “na krátky čas oživiť miesto spotreby piva tak, ako existovalo v 70. rokoch” sa pretavila do unikátneho konceptu s názvom Pohostinstvo ’73. Tak ako produkt, aj Pohostinstvo ’73 bolo autentické v každom detaile. Retro zážitok vzbudil taký záujem, že muselo zostať otvorené o týždeň dlhšie a návštevníci nenásilnou formou nový produkt nielen ochutnali, ale aj zažili.
2. miesto
McDonald´s Cup | 1st CLASS AGENCY | McDonald´s Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: McDonald´s Cup je celoročný event, ktorý tvoria viaceré eventy vrcholiace finálovým turnajom (Majstrovstvá SR) a organizáciou hlavnej ceny pre víťazov. Je to najstarší žiacky futbalový turnaj v SR, určený pre žiakov I. stupňa ZŠ. V júni 2016 skončil jeho 18. ročník. Projekt od jeho začiatku realizuje McDonald´s spolu s MŠVVŠ SR a Slovenským futbalovým zväzom, ktorý sa pripojili v posledných rokoch. V poslednom ročníku sa zúčastnilo 922 ZŠ a viac ako 12.000 detí. Patrónom turnaja je Marek Hamšík.
Zoznam príspevkov

F. Spoločenská zodpovednosť, filantropia a PR pre neziskové organizácie

1. miesto
Simulátor autizmu | SEESAME Communication Experts | Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom - SPOSA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Veľa ľudí počulo o autizme, no málo z nich vie, čo znamená. Ako prví na svete sme využili vituálnu realitu na to, aby sme ľudí na minútu preniesli do kože človeka s autizmom. Simulátor autizmu vzbudil mimoriadny záujem médií o projekt Autisti v práci, ktorý má pomôcť zamestnať viac ľudí s autizmom. V crowdfundingovej kampani sme na jeho ďalší rozvoj vyzbierali takmer 7000 eur.
Zoznam príspevkov
2. miesto
Noc výskumníkov 2016 - Mozog a srdce slovenskej vedy. | ReputationN | Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, o.z.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Najväčšie celoslovenské vedecko-popularizačné podujatie sa konalo v čase Predsedníctva SR v Rade EÚ. Cieľom jubilejného 10. podujatia bolo prekonať minuloročnú rekordnú návštevnosť - 166-tisíc zúčastnených.

Rozpočet neumožňoval organizátorom nasadiť, tak ako minulý rekordný rok, nadlinkovú kampaň (mesačná kampaň – RTVS, TV JOJ, TV Markíza, rádiá).
Úlohou agentúry bolo nahradiť nadlinkovú kampaň cez klasické PR nástroje. Výsledok? Medziročný nárast mediálnych výstupov o 30 %, v elektronických médiách dokonca o 50 %. Najmä však rekordných 183 000 návštevníkov.
3. miesto
#SomNarcis | Hype | Liga proti rakovine
Seriál: nie
Stručná charakteristika: S Ligou proti rakovine sme vytvorili kampaň #SomNarcis pre jej Deň narcisov 2016. Hlavná myšlienka kampane bola postavená na hashtagu a jeho význame - občas je fajn byť narcisom, hlavne ak tým môžem podporiť dobrú vec. Napriek prvotným obavám klienta, ktorý sa domnieval, že kampaň bude až príliš odvážna, sa nám podarilo prekonať všetky doterajšie ročníky. Nielenže sme dosiahli historicky najvyšší online aj offline výnos zbierky, #SomNarcis sa stal tiež trending hashtagom s viac ako 1600 príspevkami. Slovensko bolo 15. apríla plné narcisov – pre dobrú vec.

Hlavné kategórie

A. Corporate Communications

2. miesto
STENGL IT Akademie | TIME.is COMMUNICATION | STENGL a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Projekt bol veľkou výzvou: pozitívne zviditeľniť IT firmu; urobiť veľký zásah za menej peňazí. Kľúčovým prvkom bolo rozhodnutie o propagácii virálnymi videami a využitie vynikajúcej znalosti nemčiny Adely Banášovej. Nasadenie po nemecky recitujúceho videa v teasingovej kampani vyvolalo otázky; rapujúce video otvorilo debatu - do 7 dní malo na YouTube 100-tisíc videní, dnes má 165 002. Neobvyklé spojenie Adely s rapom, jej nemčinou a sociálnymi sieťami nás dostalo ku všetkým vekovým a spoločenským skupinám a to bez zníženia úrovne projektu. Splnené bolo aj kritérium cena – efekt.
3. miesto
Orange má jeden tanier navyše pre každého | Dynamic Relations 2000 | Orange
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Úlohou PR agentúry bolo nájsť
vhodný spôsob, ako komunikovať
odlišnosť prístupu Orangeu vo
svojej vianočnej ponuke.
Orange totiž už po tretíkrát spojil
komerčnú vianočnú ponuku
s dobročinnosťou, pretože myslí
nielen na svojich zákazníkov,
ale aj na tých, ktorí to v čase
sviatkov najviac potrebujú.
Mechanika bola jednoduchá.
Orange prispel za každú
komerčnú operáciu zákazníkov,
ktorá bola uskutočnená od 30.
októbra do 6. decembra 2015,
sumou 50 centov do grantového
programu Darujte Vianoce.
Grantový program vyhlasuje
Nadácia Orange už 14 rokov.
Jeho výnimočnosť spočíva v tom,
že žiadateľ o grant sa musí sám
podieľať na pomoci rodine,
pre ktorú žiada finančnú
podporu.

B. Business to Business PR

2. miesto
Narodeninové emócie | Core4 spol. s r. o. | Core4
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 16.narodeniny Core4 sme oslávili netradične: prostredníctvom online/offline aktivity, zameranej na našich konkurentov- iné agentúry, ktoré nevnímame ako konkurenciu v negatívnom slova zmysle, ale skôr ako kolegov, ktorí vedia aké ťažké je prežiť toľko rokov v reklamnej brandži. Rozhodli sme sa s nimi preto podeliť o naše narodeninové emócie prostredníctvom interaktívneho postu na FB. Agentúry, ktoré zdieľali náš narodeninový status počas 90 min. livestreamu od nás obdržali tortu v tvare emotikona. Oslávili sme tak spoločne 16 r. v brandži, posilnili priateľské vzťahy a pripomenuli sme sa, že sme na 1 lodi.
Zoznam príspevkov
3. miesto
Odpady po novom | Prime time | RECobal
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Od 1. 1. 2016 vstúpil do platnosti nový Zákon o odpadoch, ktorý menil celý systém nakladania s odpadmi na Slovensku. Kľúčovú úlohu získali mestá a obce, ktoré mali do 1.7.2015 uzatvoriť exkluzívne zmluvy s organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV). O priazeň bezmála 3000 miest a obcí sa začalo uchádzať 14 spoločností, medzi ktorými nechýbali veľké a známe firmy ako napríklad Envipak či Naturpak. Náš klient – RECobal – bola neznáma novozaložená firma , opierajúca sa o skúsenosti zo zahraničia. „David uspel v súboji s Goliášom“ a RECobal vďaka kampani získal podporu obcí aj autorizáciu.

C. Business to Consumer PR

1. miesto
Zlatý Bažant ´73 – pivo inšpirované minulosťou | AMI Communications | Heineken Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Súhlasíte, že cestovanie v čase je mimoriadne atraktívne? My sme ho kľúčovo a konzistentne komunikovali na mnoho spôsobov adresátom našej kampane od marca 2016 až doteraz. Dnes vieme, že pivná verejnosť našu výzvu na návrat do minulosti prijala. Produktová inovácia značky Zlatý Bažant inšpirovaná varným listom z roku 1973 totiž zaznamenáva na trhu úspech. Prispeli sme k tomu šírením posolstiev o udalostiach a aktivitách pestrej škály. Počnúc získaním referencií od kľúčových „pivných“ novinárov, nekončiac propagáciou prevádzky retro pohostinstva v štýle 70. rokov.
2. miesto
Medzinárodný deň Borovičky | AMI Communications | Metro Cash & Carry
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Komunikačným zadaním bolo pozdvihnúť imidž borovičky. Vymysleli sme jej vlastný medzinárodný deň a simultánny online a offline event – hromadný prípitok borovičkou na Jána. Projekt zaznamenal enormný úspech. Vynikajúce čísla v tradičných aj sociálnych médiách, ale predovšetkým silný engagement HoReCa prevádzok a ľudí ochotným zdieľať obsah a osobne sa zapojiť. Efekt sa prejavil nielen komunikačne, ale aj obchodne – klient Metro Cash & Carry zaznamenal dvakrát vyšší medziročný nárast predaja borovičky ako jej priamej konkurencie.
Zoznam príspevkov
2. miesto
Projekt 73 | Wiktor Leo Burnett | Heineken Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V projekte Bažant 73 sme nabriefovali 3 legendy slovenského grafického dizajnu, Karola Rosmány, Pavla Chomu a Jana Meisnera, ktorí boli aktívni v reklame 70. rokov, aby vytvorili autorský plagát k Zlatému Bažantu ´73, ktorý je varený podľa varného listu z roku 1973. Dali sme im iba jednu podmienku, aby využili techniky, ktoré boli dostupné v 70.rokoch.
3. miesto
Znovuzrodenie Indulony | Dynamic Relations 2000 | Saneca Pharmaceuticals, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slovenské krémy Indulona z dielne hlohoveckého závodu sú na trhu už od roku 1948, pozná ich azda každý Slovák. Napriek tomu, že sa roky drží na špici predajnosti, z pohľadu PR značka dlhé roky nerealizovala žiadne aktivity, chýbala aj fundamentálna obchodno – marketingová stratégia. Media relations bolo prakticky nulové, mediálne výstupy zriedkavé, komunikácia navonok živelná a bez koncepcie.
Značka potrebovala oživiť svoju tvár, naštartovať spolupráce s médiami, jasne zadefinovať svoje postavenie, výsledky, aktivity a vízie. Predstaviť ľudí, ktorí za značkou stoja a ukázať najväčšiu pridanú hodnotu Indulony oproti konkurencii – farmaceutickú kvalitu výroby.

D. Community Relations

1. miesto
Kamenné srdce - Odstraňovanie gudrónov z kameňolomu v Devínskej Novej Vsi | Dynamic Relations 2000 | Konzorcium Kamenné srdce A.S.A. Enviro – spoločnosť .A.S.A. Slovensko (dnes FCC Environment)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Až do roku 2014 na Slovensku neexistovalo systematické odstraňovanie ekologických záťaží, ktoré tu ostali po ťažkom priemysle z čias komunizmu. Prvým projektom Ministerstva životného prostredia s pomocou štrukturálnych fondov EÚ bolo odstránenie toxickej skládky gudrónov, ktorá 50 rokov ležala v bývalom kameňolome v susedstve obytnej zóny v Devínskej Novej Vsi. Nebezpečný odpad nebolo možné odviesť inak, ako cez husto obývané sídlisko. Pre nášho klienta, spoločnosť .A.S.A., bolo mimoriadne dôležité, aby sanačné práce prebehli v pokojnej atmosfére. Projekt sa stal benchmarkom pre ostatné projekty tohto typu.
2. miesto
Lidl Ihrisko Žihadielko | Lidl Slovenská republika, v.o.s. | Lidl Slovenská republika,v.o.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nachádza sa v každom meste, dokonca na každom sídlisku. Každý z nás naň chodil ako dieťa a vracia sa naň so svojimi vlastnými deťmi. Detské ihrisko. Častokrát však žiaľ nepripomína miesto detskej radosti, ale skôr zanedbaný priestor. Deti by si pritom zaslúžili viac, oveľa viac. Je pre ne totiž dôležité tráviť čas so svojimi rodičmi a vrstovníkmi na čerstvom vzduchu. Preto sme sa rozhodli postaviť 10 fantastických ihrísk v mestách, ktoré si odhlasujú sami ľudia. Projekt vnímame ako príspevok pre lokalitu, v ktorej pôsobíme a preto sme ho nenaviazali na nákup v Lidli, hlasovať mohol ktokoľve
3. miesto
CSR projekt dopravnej výchovy – Kamil a Emil na cestách | Lidl Slovenská republika, v.o.s. | Lidl Slovenská republika,v.o.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: a kreatívne poňatie realizácie projektu.
Každý 5. úraz dieťaťa sa stane pri dopravnej nehode. Ročne sa tiež vyskytnú stovky dopravných nehôd, ktorých vinníkmi sú deti. Správnou edukáciou sa im však dá predchádzať.


V spolupráci s ministerstvom školstva, Policajným zborom a Slovenským Červeným krížom sme pripravili stostranovú knižku a distribuovali ju všetkým žiakom 2. a 3. ročníkov na všetkých základných školách na Slovensku a tiež ich učiteľom.

Priamy zásah bol viac ako 115 000 detí, tému však bolo nevyhnutné širšie odkomunikovať s cieľom zvýšiť zásah a početnosť cieľovej skupiny. Poznanie základných pravidiel totiž naozaj dokáže zachrániť životy

E. Internal Communication

1. miesto
Ako sa podarilo rozbehať viac ako poltisíc bankárov | ČSOB | ČSOB / Be Cool
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Projekt internej komunikácie bol založený na spolupráci ČSOB s agentúrou BE COOL (organizátorom populárnych behov ČSOB Bratislava Marathon, Night Run, Ženského behu a pod.).

V ČSOB je kľúčovou oblasťou podpory práve šport a zdravý životný štýl. Už niekoľko rokov je preto ČSOB generálnym partnerom najväčšieho športového podujatia pre širokú verejnosť na Slovensku - podujatia ČSOB Bratislava Marathon.

Neustále stúpajúci počet účastníkov tohto bežeckého eventu v rámci všetkých disciplín sme chceli podporiť aj nárastom počtu vlastných zamestnancov na tomto podujatí.
2. miesto
Pridaj sa k nám | Prime time | GEFCO Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: GEFCO je globálny hráč na poli logistiky, na slovenskom trhu sa ale stretáva s rovnakým problémom ako ostatné firmy – chýba mu dostatok kvalifikovaných ľudí. Rozhodlo sa preto osloviť potenciálnych nových zamestnancov netradičnou formou – prostredníctvom kreatívnych náborových videí presne ušitých pre cieľovú skupinu cez kanály, ktoré ostatní nevyužívajú. Výsledná HR kampaň je tak modulárna a dlhodobá, vznikol content, ktorý je možný využívať aj v budúcnosti podľa potreby. GEFCO sa na ňom chystá stavať aj do budúcnosti.
3. miesto
Motivačný program W0.0%W FIT CAMP | AMI Communications | Heineken Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: S uvedením novinky ZB Radler 0.0% v PET fľaši sme pre zamestnancov HEINEKEN Slovensko a novinárov (oddelené skupiny) pripravili motivačný program, ktorý sa „odohrával“ v uzavretých skupinách na Facebooku. Na týždennej báze sme ľuďom cez videá adresovali úlohy z oblasti aktívneho životného štýlu. Okrem plnenia výziev zdieľali svoje osvedčené postupy v tejto oblasti. Program „bežal“ od 03 do 09 2016, pričom sme do neho zapojili aj osobného trénera a odborníčku na výživu. Tí vystupovali ako mentori. Stále aktívna online komunita slúži aj ako nový komunikačný kanál nášho klienta.
3. miesto
Keď sa v práci šliape do pedálov a podporuje rivalita | SEESAME Communication Experts | Henkel
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Čo môže firma urobiť preto, aby bola planéta trvalo udržateľnejšia? Napríklad presvedčí svojich zamestnancov, aby si vypočítali uhlíkovú stopu a naučí ich tipy a triky, ako ju znížiť. Spoločnosť Henkel zorganizovala počas európskeho týždňa udržateľnosti špeciálne interné kampane po celom svete. K dispozícii bola online kalkulačka na vypočítanie uhlíkovej stopy a návody na šetrenie energie v domácnosti. Širší cieľ kampane, ktorý sme si pre Slovensko stanovili, bol previazať tému udržateľnosti na ciele slovenskej pobočky napríklad v recyklácii kancelárskeho papiera.
3. miesto
MESIAC ŠETRENIA V SPP ALEBO AKO SA NA ŠETRENIE VOLÁ, TAK SA Z PEŇAŽENKY OZÝVA | Neopublic Porter Novelli | SPP
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Jednoduchá kreatívna idea sa môže pretaviť v zaujímavú finančnú úsporu. Presvedčili sa o tom zamestnanci v SPP, ktorým sa podarilo za jeden mesiac ušetriť viac ako 5 000 € na energiách. V rámci internej komunikácie SPP umiestnilo na frekventovaných miestach prerobené príslovia (Vypni spotrebič, zachrániš cent, Čo môžeš vypnúť dnes, nevypínaj zajtra), aby motivovalo svojich zamestnancov denno-denne šetriť vodu a elektrinu. Nie všetky nápady musia byť komplikované a drahé. Niekedy aj tie najjednoduchšie riešenia môžu viesť k veľkým výsledkom.
Zoznam príspevkov

Špeciálna cena