Shortlist

A – VISUAL

A1 – Offline vizuál pre komerčné a nekomerčné produkty a služby

Predátori sú bližšie, ako by ste čakali | Policajný zbor Slovenskej republiky
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sexuálni predátori sú vďaka mobilom doslova na dosah našich detí. Práve toto posolstvo sa stalo hlavnou myšlienkou pri stvárnení digitálneho sveta detí, ktorý môže byť ohrozovaný sexuálnymi predátormi. Formou emotívnej vizuálnej skratky sme upozornili na naliehavosť dialógu s deťmi o hrozbách internetu. A zároveň formou priameho linku sme odkázali na pomoc pracovníkov polície.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Thanks to mobile phones, sexual predators are literally within reach of our children. It was this message that became the main idea in depicting the digital world of children, which can be threatened by sexual predators. In the form of an emotional visual
Zoznam príspevkov
Máte ich prečítaných? | .týždeň
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Ľudia pred voľbami nečítajú volebné programy. Napriek tomu, že často obsahujú názory s ktorými nesúhlasia, alebo obsahujú myšlienky, ktoré sa nezhodujú s konaním daných politických strán. Preto sa .týždeň pred voľbami rozhodol zvizualizovať najkontroverznejšie kauzy politických strán a celospoločenské traumy priamo do textov volebných programov. Viac ako 400 000 voličom tak vety z volebných programov odhalili skutočný obraz politických strán a motivovali voliť zodpovedne.
Chcem budúcnosť pre zimné športy | Fond pre budúcnosť športu Niké
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Fond pre budúcnosť športu Niké prihliada pri schvaľovaní nových projektov aj na ich environmentálny rozmer. Preto sme pri príležitosti Svetového pohára v Jasnej vytvorili vizuál s ambasádorkou Niké – Petrou Vlhovou, ktorý upozorňuje na klimatické zmeny, ktoré ohrozujú budúcnosť zimných športov. Pri tvorbe vizuálu sme využili viaceré techniky digitálnej kompozície a AI tooly, vďaka ktorým sme mohli vytvoriť imaginárne prostredie, ktoré znázorňuje dopad klimatických zmien, a to aj bez možnosti fotiť s Petrou Vlhovou.

Marek HAM | Billa (Nice Bites)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Marek Hamšík má meno ako stvorené do kampane na neodolateľné Nice Bites.
Zoznam príspevkov
Skutočná 0,0 na mape | Heineken Slovensko, a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant Radler má svoj legendárny symbol: nápis 0,0. Tento ultimátny nápoj pre športovcov sa stal hlavným sponzorom triatlonového šampionátu v známom športovom centre X-Bionic. Čo sme teda vymysleli? Absolútne nič! Nebolo to treba. Vizuál už totiž existoval. Bežecké trate v športovom centre vyzerajú presne ako naše logo 0,0... čo ukazuje, že náš radler sa dokonale hodí k pretekom. Túto neuveriteľnú zhodu okolností sme zachytili na screenshote z Google Maps pre sociálne siete a na dronovej fotografii pre print v časopise.
Maratón mieru | Heineken Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant je partnerom legendárneho Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Našou úlohou bolo odkomunikovať to formou printu v bežeckom časopise. Skombinovali sme odtlačok po krígli a nohu bažanta, čím vznikol symbol mieru. V jednom jednoduchom znaku sme teda spojili náš produkt, našu značku, behanie, aj posolstvo maratónu.
5 barov | Heineken Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant Radler 0,0, legendárne slovenské cyklo osvieženie, sponzoruje Faster than a train, obľúbený cyklopretek s vlakom. Bar je jednotka tlaku a ideálna hodnota v kolese cestného bicykla je 5 barov. A bar je tiež miesto, kde sa ľudia chodia osviežiť, ideálne Zlatým Bažantom. Preto sme pripravili vizuál, ktorý spojil oba významy do jedného a slúžil ako pozvánka na event.
Čerstvá posila slovenského futbalu | LIDL Slovenská republika
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Lidl sa tento rok stal generálnym partnerom slovenského futbalu. Ako prepojiť tak odlišné aktivity akými sú futbal a nakupovanie do jednej vizuálnej idey? Pripravili sme vizuály, ktoré cez symbol nákupnej tašky ako bránky spájajú futbal s nakupovaním. Futbal, ako aj Lidl, je tu pre všetkých a tak na vizuáloch spolu hrajú hráči mužskej, ženskej reprezentácie a dorastu. Vizuály majú rôzne HDL, aby odkomunikovali aj hlavné atribúty Lidlu - čerstvosť, kvalitu a dostupnosť.
Zoznam príspevkov

A2 – Online vizuál pre komerčné a nekomerčné produkty a služby

Zbojnícka adventúra | ST. NICOLAUS
Seriál: áno
Stručná charakteristika: ZO ZBOJNÍKOV NAJVÄČŠÍ DOMÁCI HRDINOVA
Ako narábať so zbojníckou tradíciou v 21. storočí? Inšpirovaní ilustráciami Ľudovíta Fullu sme vytvorili sériu hôrnych chlapcov, ktorí namiesto valašky či bambitky držia v ruke vysávač či nákupné tašky. Vizuály sme nasadili na sociálnych sieťach Zbojnícka v období Adventu, kedy je najviac práce s nákupmi, upratovaním a varením. Mali podobu adventúry s úlohami a inšpirovali slovenských mužov, aby tieto činnosti nenechali ženám.
Claim „Klobúk dole“ tak patrí najväčším domácim hrdinom.
A pálené chutí ako nikdy predtým.
Odsúdení na samotu | Liga pre Seniorov
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Veľké percento seniorov na Slovensku je prehliadaných a trápi ich jeden veľký problém - samota. Cieľom platformy Liga pre Seniorov bolo vyzvať nás všetkých, aby sme tomuto problému a seniorom venovali väčšiu pozornosť.
Keďže samota seniorov je skutočne extrémnym problémom, rozhodli sme sa ju v extrémnej podobe aj ukázať. Využili sme na to metaforu samotky, ktorú sme zasadili do bežného sveta seniorov. Vytvorili sme zaujímavý kontrast, ktorý nás má na prvý pohľad upozorniť na to, aby sme seniorov nevyčleňovali zo spoločnosti.
Na Slovnaft BAjku Raz Dva | Slovnaft
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Bratislava je kompaktné hlavné mesto, v ktorom máš všetky cool miesta poruke. Na bicykli sa k nim dostaneš naozaj raz-dva. Kombináciou ilustrovaných mestských ikon a fotorealistického slovnaft BAjku vznikla vizualita, ktorá výrazne vynikla a svojou jednoduchosťou fungovala nielen v offline svete, ale predovšetkým vo všetkých možných statických aj animovaných formátoch online priestoru.
Anglický preklad nosnej myšlienky: With Slovnaft BAJK you are anywhere in two shakes.
Príbehy na plátne, aj mimo neho | Cinematik International Film Festival
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Za 6 dní filmového festivalu si užije človek viac ako len príbehy na plátne. Zažije najmä tie mimo neho. A práve pribehy, ktoré ľudia zažívajú na festivale sa stali nosnými prvkami našich vizuálov. Od nových známostí, cez zmeškané filmy až po chytanie posledných miest či nekonečných dilem, ktorá opierka v kine je vlastne tá moja. Na to, aby sme ich dokázali čo najlepšie zobraziť, nám poslúžila forma, bez ktorej sa žiadny film nezaobíde. Storyboard.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Stories on and off of the screen
Dvojité gesto slobody | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spojili sme 2 dni, ktoré otočili smerovanie Slovenska
17. november 1989 všetci dobre poznáme. Tradične sa komunikuje ako deň, keď padla železná opona a mohli sme konečne voľne cestovať. V skutočnosti je to však nepresné – zátarasy na hraničnom pásme sa začali odstraňovať až 11. decembra. A na tento dátum sa zabudlo. Oba dôležité dátumy sme si pripomenuli jedným gestom. Stačilo obrázok otočiť a prsty znázorňujúce chôdzu sa zmenili na typický symbol Novembra. Interaktívny vizuál mal vlastny photoshooting a rukou písané poznámky na dobovej fotografii nahrádzajú tradičný reklamný headline.
Neskutočné ženy | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rovnosť pohlaví je jednou zo základných hodnôt Európskej únie. Slovensko je však v rámci indexu rovnosti 11 bodov pod priemerom EÚ. Dôsledkom je, že niektoré pozície považujú ženy za nedosiahnuteľné. To však boli v našej histórii aj mnohé iné profesie, ktoré sú už dnes pre ženy pomerne bežné. Aby sme ženy oboznámili s touto históriou a zároveň ich motivovali, predstavili sme im sériu Neskutočných žien – dobové vizuály so ženami, ktoré nemohli nikdy existovať. Robia totiž práce, ktoré neboli ženám umožnené. Nechali sme ľudí hádať, či ide o AI alebo skutočnosť. Správnu odpoveď sa dozvedeli v komentári. Pomocou AI sme históriu ženského zápasu o rovnosť odkomunikovali súčasnou formou a ukázali sme ženám, ako ich môžu dejiny motivovať – aj to, čo bolo kedysi nemožné, je dnes bežné.
Zlatý Klinec, Age of A.I. | Klub reklamných agentúr Slovenska
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Zlatý klinec je každoročná oslava kreativity na Slovensku. V roku 2023 však začala kreativitu ohrozovať umelá inteligencia. Čo ak to mal byť posledný ročník, kedy hodnotíme kreativitu tvorenú ľuďmi? Reklamnú brandžu premohol strach. A keďže najlepší liek na strach je smiech, z A.I. sme spravili tému podujatia a v komunikácii sme si z nej trošku vystrelili.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Zlaty klinec competition – Age of A.I.
Zoznam príspevkov

B – OUT OF HOME

B1 - Komerčné a nekomerčné produkty a služby

Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dvojnásobná vražda v klube Tepláreň bola zraňujúca pre celú LGBTI komunitu. Pocit beznádeje len prehlbovali bezcitné vyjadrenia prevažnej časti politikov. Dúhový PRIDE sa blížil a queer komunita potrebovala silný impulz nádeje.
Vytvorili sme nezničiteľnú dúhovú vlajku - nepriestrelnú, nehorľavú a neprebodnuteľnú. Vďaka high-tech materiálu Twaron rovnako odolnú, ako komunita, ktorú reprezentuje.
Nezničiteľná vlajka sa stala symbolom smutne výnimočného ročníka Dúhový PRIDE 2023 a viala naprieč kampaňou. Bola vystavená na Pohode aj na Námestí slobody ako súčasť OOH nosiča. Každý si ju tak mohol ochytať, odfotiť a šíriť jej posolstvo ďalej v online priestore.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong
Zoznam príspevkov
WALKSWAGEN | Porsche group, brand VW
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako originálne upozorniť na Európsky týždeň mobility? Napríklad originálnym chodiacim billboardom - teniskami s pozmeneným názvom značky.
Najdôležitejší výber | ČSOB
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Voľby na Slovensku sú známe nízkou volebnou účasťou. ČSOB banka ako expert v oblasti poradenstva si uvedomovala potrebu motivovať ľudí k tomu, aby prišli k volebným urnám vybrať si politických kandidátov. Ako to však efektívne dosiahnuť? Oslovili sme ich na mieste, kde sú na výbery najviac zvyknutí. Na posolstvo o najdôležitejšom výbere sme využili netradičný nosič, na ktorom by podobný odkaz nečakali a nie je možné ho prehliadnuť. Stalo sa ním 455 ČSOB bankomatov po celom Slovensku.
Na Slovnaft BAjku Raz Dva | Slovnaft
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Bežné citylighty sme premenili na mestskú hru.
Bratislava je kompaktné hlavné mesto, v ktorom máš všetky cool miesta poruke. Na bicykli sa k nim dostaneš naozaj raz-dva. V spolupráci s magistrátom sme vytvorili mestskú hru inšpirovanú pexesom a po týchto ikonických spotoch sme ľudí povodili. Poslúžili nám na to citylighty, na ktorých sa nachádzali jednotlivé páry, ktoré mali ľudia hľadať. Tým, že sme vizuály delili na polovicu, boli o to výraznejšie. Na prvú pôsobili až nedokončene, a tým okamžite pútali pozornosť. Keď však k nim človek pristúpil, zistil, že je všetko tak ako má byť a mohol sa zapojiť do hry.
Anglický preklad nosnej myšlienky: With Slovnaft BAJK you are anywhere in two shakes.
Deti, ktoré vychovala nemocnica | Deťom s rakovinou n.o.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Deti a rakovina, to je mimoriadne ťaživá téma, ktorá zvádza k smutnej kampani žmýkajúcej emócie. Samozrejme, aj to je legitímny prístup, no chceli sme ponúknuť úplne iný pohľad. Deti s onkologickým ochorením nemusia predsa vzbudzovať iba ľútosť, ale aj obdiv. Už v detstve si totiž prechádzajú mimoriadne tvrdou skúškou. A práve ťažké detstvo oslavuje hiphopová komunita. Preto nám napadlo tieto dva svety spojiť. Hlavnými nosičmi v kampani sú spot a streetové vizuály.

C – CRAFT

C1 - Best Copywriting

Bistro u Býka | Tauris
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Keď sa jedna z najdôveryhodnejších slovenských značiek rozhodla otvoriť novú pobočku bistra v Prahe, vedeli sme, že primárnou cieľovkou budú Slováci žijúci v Čechách. Preto sme ako motív celej komunikácie zvolili jazyk, ktorý sa prirodzene vyvinie u každého Slováka už po týždni u susedov - Čechoslovenčinu. Reč, ktorej rozumie každý slovenský Pražák.
Zoznam príspevkov
Podržfľaška | Šariš
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Niekedy stačí veci správne pomenovať, aby chytili tú správnu iskru.
Toto pravidlo platilo aj pri social media súťaži o pivný nosič,
kde sme nazvali tak trochu kontroverzným no trefným názvom -
Podržfľaška. Najmä vďaka tomu sa tento súťažný post stal
najúspešnejším v histórii značky Šariš.
Zoznam príspevkov
WALKSWAGEN | Porsche group, brand VW
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Silná celosvetová značka ochotná pohrať sa so svojím názvom na celý týždeň, aby takto originálne upriamila pozornosť na Európsky týždeň mobility a dôležité témy. V slove WALKSWAGEN je ukryté všetko podstatné týkajúce sa tejto kampane.
Slovník odcudzených slov | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slová ako fašista, progresívec, migrant, mier a mnohé ďalšie sú dnes úmyselné krivené tak, aby vyhovovali rôznym záujmom či naratívom. “Zlodeji slov” sa neustále pokúšajú tieto slová odcudziť a naplniť ich falošným významom. Keď totiž stratíme schopnosť rozoznávať pravdu, sme náchylnejší prijímať klamstvá a dezinformácie. Ako sa proti tomu dá bojovať? Vytvorili sme jedinečný Slovník odcudzených slov. Obsahuje slová, ktoré sú z našej slovnej zásoby systematicky kradnuté. Nájdeme v ňom správne aj nesprávne použitie slová s príkladmi vo vetách. Slovník obsahuje aj voľné strany na dopĺňanie nových slov. Slová v celej publikácii boli citlivo vybrané a popísané, čo ocenila aj porota copywriterskej sútaže Zlaté pero kde vyhral slovník 1 miesto.
5 barov | Heineken Slovensko, a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant Radler 0,0, legendárne slovenské cyklo osvieženie, sponzoruje Faster than a train, obľúbený cyklopretek s vlakom. Bar je jednotka tlaku a ideálna hodnota v kolese cestného bicykla je 5 barov. A bar je tiež miesto, kde sa ľudia chodia osviežiť, ideálne Zlatým Bažantom. Preto sme pripravili vizuál, ktorý spojil oba významy do jedného a slúžil ako pozvánka na event.

C2 - Best Artdirection

Lúka živých tradícií | Umelecký súbor Lúčnica
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na svoje 75. výročie slovenský umelecký súbor Lúčnica rozkvitol s novou identitou. Najprv sme si zadefinovali brand purpose: „Mladosť a rozvíjanie tradícií i krásy slovenskej ľudovej tvorby naživo pre všetkých“, z neho vytiahli esenciu „Mladosť a krása v pohybe“ a vytvorili nový claim „Lúka živých tradícií“. Tanec, hudba a umeleckosť Lúčnice boli „semienkami” novej vizuálnej identity a z nich vyrástol základný symbol predstavujúci tanečnicu a lúčny kvet zároveň. Symbol je variabilný a tvárny ako sukňa tanečnice v pohybe alebo ako lúčny kvet pri tanci vetra, a spolu s originálnym písmom do typografa Ondreja Jóba tvorí nové logo. To v sebe nesie aj dedičstvo pôvodného grafického prvku, ktorý bol súčasťou Lúčnice od začiatku. Hlavným cieľom bolo oživiť vizuálnu stránku toho „Národného pokladu” a spraviť ho atraktívnejší pre nové, mladšie publikum, no zároveň potešiť oči aj dlhoročných fanúšikov Lúčnice. Vo výsledku je nový vzhľad značky moderný a tradičný zároveň, s farebnosťou tak živou ako samotné vystúpenia Lúčnice.
SWIPE - Klip podľa teba | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Background:
Telekom predstavil nový mobilný program pre mladých. Swipe je výnimočný tým, že si ho každý zákazník môže nastaviť podľa seba a svojich potrieb: od rýchlosti a objemu dát, až po množstvo voľných minút a SMS správ.

Problém:
Gen Z je špecifická cieľová skupina, ktorá má svojský humor, content aj štýl. Preto vytvoriť komunikáciu, ktorou nebudú opovrhovať, je čím ďalej tým väčší challenge. Našťastie, oni sami najlepšie vedia, čo chcú.

Riešenie:
Produkt, ktorý je podľa mladých, sme uviedli hudobným klipom podľa nich. V spolupráci so známym slovenským raperom Glebom sme natočili 3 aktivačné videá, v ktorých sme mladých vyzvali, aby nám posielali nápady. Z viac ako 3000 unikátnych ideí vznikol hudobný klip, ktorého každá scéna je vizuálne výnimočná a stojí za ňou skutočný Glebov fanúšik. Snúbia sa v ňom zábery natočené na analógový film s moderným CGI, videoherný svet aj street zábery typické pre svet hiphopu. To všetko podporené estetickou vizualitou samotných komentárov. Vďaka tomu všetkému sme vytvorili hudobný klip, ktorý je nielen funkčnou reklamou, ale aj vizuálnym zážitkom a poctou kreativite Glebových fanúšikov, ktorí dostali v klipe aj patričný “shout out”.

Výsledky:
3015 unikátnych nápadov, z ktorých vznikol klip
90 % zásah Gen Z
80 % dopozerateľnosť viac ako 2-minútového klipu
158 000 + pozitívnych interakcií od cieľovky, influencerov či samotných členov hip-hopovej subkultúry, do ktorej sa nám podarilo s kampaňou absolútne prirodzene preniknúť.
2-milióny views

C3 - Best Digital craft

No Hate Song | Tatra banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Online hejt je veľký problém GEN Z. Kyberšikana trápi každého druhého mladého človeka. V digitálnom svete sa tak títo ľudia nemôžu cítiť dobre a naplniť svoj potenciál. A najviac hejtujú tí, ktorí sú uzatvorení vo svojich bublinách. Ľudí sme preto vyzvali, aby svoju realitu rozšírili. Využili sme na to veľký fenomén súčasnosti: rozšírenú realitu. Pripravili sme unikátny AR koncert na mieste, ktoré je s hejt pochodmi úzko spojené: na Hodžovom námestí. Priamo nad budovou Tatra banky vystúpili Porsche Boy a Bejby Blue s úplne novou pesničkou proti hejtu. Tá získala veľký úspech a má už cez 1,1 milióna vypočutí!

C4 - Best Film craft

Manifest 2024 - Umenie pozerá na svet inými očami | Tatra banka, a.s
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Umenie vidí svet inými očami a manifesty umelcov odzrkadľujú dobu. V súlade s touto myšlienkou sme vytvorili unikátnu kampaň, ktorá bola od začiatku navrhovaná ako audiovizuálne dielo. Cieľom dlhodobej kampane platobných kariet je šíriť umenie a jeho rôznorodosť medzi ľudí. Výber umeleckých diel a ich autorov nebol náhodný a ani jednoduchý; všetci sú laureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Rovnako oceňovaný Nadáciou Tatra banky bol aj režisér a autorka originálnej skladby „Inými očami” od Katarzie, ktorá vznikla pre účely kampane a niesla jej odkaz. V hlavnom online spot sme „poctivou filmárčinou” na 16mm filmovú kameru oživili umelecké diela 10 autorov a predstavili galériu platobných kariet od Tatra banky. Umenie má veľa podôb, môže byť všade okolo nás a každý môže nosiť svoj kúsok umenia aj stále so sebou na platobných kartách od Tatra banky.
Loď | Rádio Expres (Bauer Media)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: “Počúvam Rádio Expres” sú slová, ktoré ste už určite počuli. Zvyčajne po nich nasledujú výbuchy radosti z výhry, no v online kampani sa typickej radosti veľmi nedočkáte.

Hlavná myšlienka spotu sa totiž opiera o mizivé percento prípadov, v ktorých vás telefonát z Rádia Expres napriek výhre nepoteší.
Zoznam príspevkov
SWIPE - Klip podľa teba | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie:
Background:
Telekom predstavil nový mobilný program pre mladých. Swipe je výnimočný tým, že si ho každý zákazník môže nastaviť podľa seba a svojich potrieb: od rýchlosti a objemu dát, až po množstvo voľných minút a SMS správ.

Problém:
Gen Z je špecifická cieľová skupina, ktorá má svojský humor, content aj štýl. Preto vytvoriť komunikáciu, ktorou nebudú opovrhovať, je čím ďalej tým väčší challenge. Našťastie, oni sami najlepšie vedia, čo chcú.

Riešenie:
Produkt, ktorý je podľa mladých, sme uviedli hudobným klipom podľa nich. V spolupráci so známym slovenským raperom Glebom sme natočili 3 aktivačné videá, v ktorých sme mladých vyzvali, aby nám posielali nápady. Z viac ako 3000 unikátnych ideí vznikol hudobný klip, ktorého každá scéna je vizuálne výnimočná a stojí za ňou skutočný Glebov fanúšik. Snúbia sa v ňom zábery natočené na analógový film s moderným CGI, videoherný svet aj street zábery typické pre svet hiphopu. To všetko podporené estetickou vizualitou samotných komentárov. Vďaka tomu všetkému sme vytvorili hudobný klip, ktorý je nielen funkčnou reklamou, ale aj vizuálnym zážitkom a poctou kreativite Glebových fanúšikov, ktorí dostali v klipe aj patričný “shout out”.

Výsledky:
3015 unikátnych nápadov, z ktorých vznikol klip
90 % zásah Gen Z
80 % dopozerateľnosť viac ako 2-minútového klipu
158 000 + pozitívnych interakcií od cieľovky, influencerov či samotných členov hip-hopovej subkultúry, do ktorej sa nám podarilo s kampaňou absolútne prirodzene preniknúť.
2-milióny views
Naháč | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie

Služba Wow Wi-Fi, ktorá pokryje internetom každý kút v dome, potrebovala predstaviť novinku. Po novom zákazníci Telekomu už nikam nemusia chodiť a svoju domácnosť si môžu sami jednoducho naskenovať s pomocou mobilnej aplikácie a z pohodlia domova objednať wi-fi zariadenia.
Ako zapamätateľne a s humorom dramatizovať tak náročný produkt na explikáciu a zároveň skutočnosť, že zákazníci operátora už nikam nemusia chodiť a všetko vybavia z pohodlia domova?

Riešenie

Pre letnú kampaň sme využili jednoduchý insight, ktorý pozná každý z nás. Hlavný hrdina nášho spotu si okamžite po príchode domov strháva zo seba všetko oblečenie a trávi svoj deň presne tak, ako ho Boh stvoril. A s rovnakým pohodlím môže naskenovať aj každú jednu miestnosť so slabším wi-fi signálom. Humor spotu podporuje nielen casting a skvelá práca s kamerou, ale aj legendárna pieseň “You Make My Dreams” od Daryla Halla a Johna Oatesa.
Zoznam príspevkov
Neviditeľný odznak | Platforma rodín / Unicef
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vďaka citlivému režisérskemu uchopeniu v spolupráci s autentickým castingom sme dokázali sugestívne a zároveň s milou dávkou humoru dramatizovať pocity zdravotne znevýhodnených teenagerov. Trikové scény pridali v tejto téme zriedkavý cool faktor, ktorý však k danej vekovej kategórii prirodzene patrí. V segmente charitatívnych spotov, kde sa väčšinou stretávame s patetickým zobrazovaním hlavných hrdinov sa nám tak podarilo zaujať moderným a sviežim vizuálom.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Invisible badge

C5 - Best Sound Craft

Manifest 2024 - Umenie pozerá na svet inými očami | Tatra banka, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Podpora umenia, špecificky slovenskej umeleckej tvorby, je jedným z kľúčových pilierov Tatra banky a v aktuálnej spoločenskej situácii je táto podpora ešte dôležitejšia. Umenie vidí svet inými očami a manifesty umelcov odzrkadľujú dobu. V súlade s touto myšlienkou sme vytvorili unikátnu kampaň, ktorá bola od začiatku navrhovaná ako audiovizuálne dielo. Cieľom dlhodobej kampane platobných kariet je šíriť umenie a jeho rôznorodosť medzi ľudí. Výber umeleckých diel a ich autorov nebol náhodný a ani jednoduchý; všetci sú laureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Rovnako oceňovaný Nadáciou Tatra banky bol aj režisér a autorka originálnej skladby „Inými očami” Katarzie, ktorá vznikla pre účely kampane a niesla jej odkaz. V hlavnom online spot sme „poctivou filmárčinou” na 16mm filmovú kameru oživili umelecké diela 10 autorov a predstavili galériu platobných kariet od Tatra banky. Umenie má veľa podôb, môže byť všade okolo nás a každý môže nosiť svoj kúsok umenia aj stále so sebou na platobných kartách od Tatra banky.
Zoznam príspevkov
O 5 minút 12 | OZ Vagus
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Niekedy dokážete povedať veľa napriek tomu, že nepoužijete ani jedno slovíčko voiceoveru. O všetko sa postará sound design. Tikanie hodiniek vytvára drámu, naliehavosť a napínavosť, ktoré sme chceli prostredníctvom zvuku dosiahnuť. Spolu s obrazom tak tvoria kompaktný celok, ktorý v divákovi vytvoril požadovanú “napätú” emóciu.
Zoznam príspevkov
Najkrajšie zvuky Slovenska | Škoda Auto Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 100 % elektrický Enyaq neruší prírodu hlukom ani emisiami. Ako túto vlastnosť typickú pre všetky elektromobily uchopiť inovatívne a pritom zachovať objaviteľskú povahu značky Škoda? Enyaq sme odovzdali hudobníkovi, skladateľovi a multiinštrumentalistovi Jurešovi Líškovi a nechali ho objavovať Slovensko. Ale tentoraz ušami. Z jeho dobrodružnej cesty za najkrajšími zvukmi Slovenska vznikol štvorminútový dokumentárny minifilm, unikátny zvukový sprievodca po krajine a jedinečné skladby zmixované zo zvukov našej prírody.

C6 - Best Illustration

Lúčnica 75 Risografiky | Umelecký súbor Lúčnica
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Na svoje 75. výročie slovenský umelecký súbor Lučnica rozkvitol s novou identitou. Tanec, hudba a umeleckosť Lúčnice boli jej „semienkami”, z ktorých vyrástol základný symbol predstavujúci tanečnicu a lúčny kvet zároveň. Jeho variabilnosť a tvárnosť sme ukázli aj v limitovanej sérii 7-mich zberateľských risografík po 75 kusov odkazujúcich na 75 rokov Lúčnice, ktoré sa predávali počas oslavného turné k jej 75. výročiu.
ArchitekTÚRA | Baumit
Seriál: áno
Stručná charakteristika: ArchitekTÚRA po TOP 30 projektoch, ktoré riešil Baumit Slovensko počas 30 rokov svojej existencie na Slovensku, bola zážitkom aj vďaka jednotnému vizuálnemu štýlu ilustrácií voľne inšpirovaných travel plagátmi.
Na Slovnaft BAjku Raz Dva | Slovnaft
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Za pomoci jednoduchej modernej ilustrácie inšpirovanej risomat printom sme zobrazili až 20 ikonických miest Bratislavy. Prevedenie v sivej škále dovoľuje vyniknúť fotorealisticky zobrazenému produktu - Slovnaft BAjku.
Anglický preklad nosnej myšlienky: With Slovnaft BAJK you are anywhere in two shakes.

C7 - Best Photography

Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kontrast krehkosti života a nezlomnej vôle sa preniesol do kontrastných fotografií od Braňa Šimončíka. Nezničiteľná vlajka nie je len rekvizitou, ale symbolom odolnosti a ochranným štítom pre ľudí z LGBTI komunity, vrátane Radky, ktorá ako jediná prežila teroristický útok v klube Tepláreň.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong

D – DESIGN

D1 - Logo & Identity

Lúka živých tradícií | Umelecký súbor Lúčnica
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na svoje 75. výročie slovenský umelecký súbor Lúčnica rozkvitol s novou identitou. Najprv sme si zadefinovali brand purpose: „Mladosť a rozvíjanie tradícií i krásy slovenskej ľudovej tvorby naživo pre všetkých“, z neho vytiahli esenciu „Mladosť a krása v pohybe“ a vytvorili nový claim „Lúka živých tradícií“. Tanec, hudba a umeleckosť Lúčnice boli „semienkami” novej vizuálnej identity a z nich vyrástol základný symbol predstavujúci tanečnicu a lúčny kvet zároveň. Symbol je variabilný a tvárny ako sukňa tanečnice v pohybe alebo ako lúčny kvet pri tanci vetra, a spolu s originálnym písmom do typografa Ondreja Jóba tvorí nové logo. To v sebe nesie aj dedičstvo pôvodného grafického prvku, ktorý bol súčasťou Lúčnice od začiatku. Hlavným cieľom bolo oživiť vizuálnu stránku toho „Národného pokladu” a spraviť ho atraktívnejší pre nové, mladšie publikum, no zároveň potešiť oči aj dlhoročných fanúšikov Lúčnice. Vo výsledku je nový vzhľad značky moderný a tradičný zároveň, s farebnosťou tak živou ako samotné vystúpenia Lúčnice.
ALMA. Ako dizajn pomohol zachrániť základnú školu | Súkromná škola ALMA
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako dizajn pomohol zachrániť základnú školu.
Dostali sme najťažšiu domácu úlohu. Vybudovať značku inovatívnej základnej školy, ktorá vznikla transformáciou existujúcej školy pre deti zo segregovanej komunity. Aby ju vôbec otvorili, potrebovala naplniť dve triedy. Navyše pre krátkosť času do zápisu musela identita zafungovať okamžite.
Navrhli sme názov Alma a komunikačný koncept Radosť rásť. Identitu sme koncipovali modulárne, aby dokázala byť zrozumiteľná pre rôzne cieľové skupiny od žiakov, cez rodičov, učiteľov, až po samosprávu. Vychádza z písmena "A", ktoré sa pre najmenších stáva veselým maskotom, starších žiakov podporuje v kreativite, či spolupráci.

Ako redizajn zafungoval?
O Almu bol napriek antikampani obrovský záujem, čo sa potvrdilo na zápise dvoma plnými triedami nových Almákov.
Zoznam príspevkov
Nová vizualita baru Bohéma | Bohéma
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kvôli rekonštrukcii ikonického OD Dunaj v centre Bratislavy prišli viaceré podniky o strechu nad hlavou. Jedným z nich bol aj bar Bohéma, ktorý bol útočiskom mnohých bratislavčanov. Jej autori boli však odhodlaný jej odkaz zachrániť a otvoriť ju opäť. A tak s novým miestom prišiel čas aj novú vizualitu. Tá bola inšpirovaná samotnými zakladateľmi Bohémy. Martin, Viktor, Poky a Roman sú nepoučiteľní majstri dočasných riešení. Preto sme si ako zástupný symbol zvolili predmet, ktorý fixol už nejeden problém - lepiacu pásku. Pracovali sme s ňou pri návrhu loga, typografie, pri tvorbe elementov na social aj v offline aktivitách. Objavila sa skrátka všade, kde to bolo možné. A tak sme so symbolu dočasných riešení urobili dlhodobý brand.
Ozvena, ktorá prekonala krízu | Grape
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rok 2022 bol veľmi náročný kvôli ekonomickej a hospodárskej kríze a vysokej inflácii. Ľudia riešili iba životne dôležité veci a snažili sa ušetriť všade, kde sa dalo. Ako ich presvedčiť, aby si išli užiť zábavu na festival Grape 2023?
Ukázali sme im, že Grape nie je len 48 hodín hudby, ale zážitok, ktorý stojí za to. Vytvorili sme vizuálnu komunikáciu pre 12. ročník festivalu, ktorej témou bolo ECHO. Echo, ako hudobná ozvena, ako ozvena radosti, ktorá sa šíri celým areálom festivalom, echo ako ozvena spomienok, ktoré v návštevníkoch po festivale rezonujú ešte dlhé mesiace.
Komunikáciu sme vytvárali od základov, zahŕňala vlastný font a vlastné animované efekty. Zrkadlila sa na online banneroch, na social media, na webe, v textoch a aj na festivale – v stanovom mestečku, na inštaláciách v areáli, na tlačovinách a aj na ľuďoch, prostredníctvom dresscode v téme “Mirror Mirror” a aj prostredníctvom merchu.
Na festival sa nám podarilo prilákať rekordný počet návštevníkov a naplniť tak kapacitu trenčianskeho letiska, v počte až 30 000 ľudí!

D3 - POS & DM materiály (Tlačoviny a objekty určené na priame oslovenie zákazníka.)

Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dvojnásobná vražda v klube Tepláreň bola zraňujúca pre celú LGBTI komunitu. Pocit beznádeje len prehlbovali bezcitné vyjadrenia prevažnej časti politikov. Dúhový PRIDE sa blížil a queer komunita potrebovala silný impulz nádeje.
Vytvorili sme nezničiteľnú dúhovú vlajku - nepriestrelnú, nehorľavú a neprebodnuteľnú. Vďaka high-tech materiálu Twaron rovnako odolnú, ako komunita, ktorú reprezentuje.
Nezničiteľná vlajka sa stala symbolom smutne výnimočného ročníka Dúhový PRIDE 2023 a viala naprieč kampaňou. Bola vystavená na Námestí slobody a každý si ju mohol ochytať, odfotiť a šíriť jej posolstvo ďalej. Vyrobili sme ju z niekoľkých vrstiev tohto extrémne odolného materiálu, ktorý sa používa na výrobu nepriestrelných viest. Bolo nutné ho strihať a následne zošívať špeciálnymi, na to určenými nástrojmi. Farby dúhy sú vytlačené nehorľavou farbou.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong
Zoznam príspevkov
Oslafný dres | TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Juraj Slafkovský rozdáva fanúšikom radosť a okrem toho napríklad aj množstvo podpisov. Tentoraz mu to fanúšikovia vrátili a pripravili mu s TIPOSOM nečakané prekvapenie.

D4 - Obalový dizajn

Manifest 2024 - Platňa Inými očami | Tatra banka, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Podpora umenia, špecificky slovenskej umeleckej tvorby, je jedným z kľúčových pilierov Tatra banky a v aktuálnej spoločenskej situácii je táto podpora ešte dôležitejšia. V súlade s touto myšlienkou sme vytvorili unikátnu kampaň, ktorá bola od začiatku navrhovaná ako audiovizuálne dielo. Jeho súčasťou bola aj originálna skladba „Inými očami” od Katarzie, laureátky Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Jej umelecké dielo sme vydali aj v limitovanej edícii vinylových platní s dizajnom od Andrej & Andrej, tiež laureátov CNTBU, čím sme vytvorili originálny kampaňový nosič. Každá jedna platňa s originálnym dizajnom odkazujúcim na myšlienku kampane mala na sebe aj jedinečnú nálepku, ktorá bola vytvorená pre každý jeden kus. Celkovo ich bolo vytvorených 150.
NEZOMRI | Dr. Max
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dr. Max ponúka širokú škálu vitamínov a minerálov na podporu imunity. Väčšina ľudí ich však neužíva. Našou úlohou bolo preto vytvoriť vitamínový bundle, ktorý by bol natoľko atraktívny, že by si ho ľudia s radosťou zakúpili a podporili tak svoju imunitu. A tak sme zobrali najznámejšiu tašku na slovenskom internete, ktorou si admini stránky ZOMRI chránia identitu, naplnili ju vitamínmi a minerálmi od Dr. Max a zmenili jej message zo “ZOMRI” na “NEZOMRI”. Náš unikátny obalový dizajn zapríčinil to, že sa naša limitovaná edícia vitamínového balíčka vypredala za 24 hodín.

E – AUDIO REKLAMA

E1 – Rádio

Oslava nového roku? | MAGNA, humanitárna organizácia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pripomenuli sme Slovákom, že aj počas vianočných sviatkov trpí na Ukrajine kvôli vojne mnoho detí. Využili sme na to zvuky zábavnej pyrotechniky, ktoré sa veľmi ponášajú na zvuky bombardovania. Poukázali sme tak na to, že bohužiaľ na Ukrajine znie takto každý deň, nielen Silvester.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Explosions and gunfire are typically acceptable sounds for many, especially during New Year's Eve. We used these very sounds to remind people that, unfortunately, in Ukraine, which is being bombed, it sounds like this every day, not only on New Year's Eve
Ničím nerušené Vianoce | Hyundai
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Hyundai nás oslovil na prípravu komunikačného konceptu, ktorý mal komunikovať zvýšenú bezpečnosť a opatrnosť na cestách počas vianočných sviatkov. Najčastejšou príčinou dopravných nehôd býva používanie mobilu za volantom. A preto sme šoférom zaželali na Vianoce bezpečnú jazdu bez telefonovania za volantom. Tým šoféri prispeli k sviatočnému pokoju aj na cestách. V rádio spotoch sme vytvorili nový formát - mobilný servis. Podobne ako dopravný servis informuje o nehodách a rizikových úsekoch, v kampani upozorňoval mobilný servis na telefonovanie za volantom. Kreativita sa niesla v sviatočnom, odľahčenom a humornom tóne. V rádio spotoch moderátorka upozorňovala na rizikové úseky so zvýšením telefonovaním a vyzývala vodičov na týchto úsekoch k väčšej opatrnosti.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Traffic announcement reports cell phone use while driving and wishes you a peaceful journey with your phone switched to Christmas mode.

E2 – Iné audio formáty (streamovacie platformy, Instore, vlaky, autobusy a ostatné)

Hunger Room | MAGNA, humanitárna organizácia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hudba dokáže sprostredkovať celú škálu emócii. Dokáže však sprostredkovať hlad? Unikátna inštalácia HUNGER ROOM predstavuje hlad, ktorý sa nedá cítiť, ale dá sa počuť.

Experimentálny umelec Jori Josiphson vytvoril ambientnú skladbu pomocou inovatívnych zvukových techník a nástrojov. Skladba simulovala extrémne príznaky hladu ako zvýšenú frekvenciu srdca, stratu vedomia či prázdny žalúdok.

Skladba ako dlhodobá inštalácia v galérii hrala v slučke v malej miestnosti a absolútnej tme.

Zvuková simulácia hladu tak priamo viedla k boji proti tomu skutočnému a vyzývala ľudí podporiť organizáciu Magna.
Dark Mode | Slovenský plynárenský priemysel
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Generácia Z je najekologickejšia generácia, ktorá zároveň naplno využíva jedného z najväčších tvorcov CO2. Mobily. S talentovaným Alanom Murinom sme urobili originálny song Dark mode, v ktorom hovoríme o digitálnej očiste. K skladbe sme natočili videoklip, na ktorý sme využili minimum energie - iba svetlo z projektora. Podarilo sa nám vytvoriť návod na šetrenie energie a zníženie produkcie CO2, ktorý si ľudia sami vypočuli viac ako 500 000-krát.
Najkrajšie zvuky Slovenska | Škoda Auto Slovensko
Seriál: áno
Stručná charakteristika: 100 % elektrický Enyaq neruší prírodu hlukom ani emisiami. Ako túto vlastnosť typickú pre všetky elektromobily uchopiť inovatívne a pritom zachovať objaviteľskú povahu značky Škoda? Enyaq sme odovzdali hudobníkovi, skladateľovi a multiinštrumentalistovi Jurešovi Líškovi a nechali ho objavovať Slovensko. Ale tentoraz ušami. Z jeho dobrodružnej cesty za najkrajšími zvukmi Slovenska vznikol štvorminútový dokumentárny minifilm, unikátny zvukový sprievodca po krajine a jedinečné skladby zmixované zo zvukov našej prírody.

F – FILM

F1 - Televízna reklama & kinoreklama do 15 sekúnd 1

9 a pol z 10 zákazníkov je spokojných | Radosť
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Radosť má spomedzi všetkých operátorov najspokojnejších zákazníkov, podľa prieskumu až 9 a pol z 10. Túto jednoduchú štatistiku sme v duchu Radosti zmenili na neprehliadnuteľný oddvertising - s polovicou človeka v hlavnej úlohe, s earwormom komponovaným na mieru a s točením v štýle svižných videoklipov, ktoré cieľovka pozná a dobre na ne reaguje.
Anglický preklad nosnej myšlienky: We’ve used joyful oddvertising to communicate a simple statistic: 9 and a half out of 10 customers are satisfied with Radosť.
Zoznam príspevkov

F2 - Televízna reklama & kinoreklama nad 15 sekúnd

Penalta | Niké - Prvá slovenská stávková spoločnosť
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pri príležitosti Majstrovstiev Európy vo futbale sme vytvorili dramatický TV Spot, ktorý sleduje kľúčový okamih každého futbalového zápasu – penaltu. Ponorili sme sa do hláv hráčov a zistili sme, že to, čo sa v nich odohráva, je tiež tipovanie. Tipovanie na to, čo urobí súper – brankár či strelec. Zaujímavým spôsobom sme tak prepojili športový insight s našim produktom.
Anglický preklad nosnej myšlienky: On the occasion of the European Football Championship, we created a series of TV spots that follow the most dramatic moment in a football match - the penalty kick. We dived into the players' heads and discovered that what's going on inside them is also be
Zoznam príspevkov
S nekonečnými dátami sa v lete nestratíte | Orange Slovensko, a.s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Natočili sme spot o festivaloch bez toho, aby sme nejaký museli postaviť. To celé na pozadí klasického tatkovského insightu o tom, že navigácia pri otcoch v aute nemá šancu. No a to, že oba slovenské festivaly sa konajú na rovnakom letisku tento príbeh ešte trochu skomplikuje.
Zoznam príspevkov
Vzájomný rešpekt je ten najkrajší darček | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie:
Vianoce sú často vykresľované ako sviatky radosti a pokoja. Pritom pre mnohých je Štedrý večer náročnou skúškou, počas ktorej si na nich blízki projektujú svoje predstavy o vzťahoch, škole, práci či deťoch.

Riešenie:
Aj za cenu toho, že časť verejnosti pobúrime, sme sa rozhodli ukázať pravý obraz Vianoc mnohých rodín. Natočili sme príbeh o mladom mužovi, ktorý na sviatky prichádza domov a čelí sérii náročných otázok od blízkych. Pritom tá najdôležitejšia otázka, ktorú by sme sa jeden druhého mali pýtať častejšie, je jednoduché: “Si šťastný?”

Pri tvorbe spotu sme spolupracovali s dánskym režisérom Adamom Hashemim, ktorý má za sebou niekoľko Super Bowl spotov a spolupráce s hviezdami ako Roger Federer, Kylian Mbappé či Ricky Gervais. Asistoval mu Lasse Frank Johannessen, kameraman mnohých hollywoodskych produkcií, ale aj ikonických spotov pre Nike, Apple či John Lewis.

Všetko, čo si na nás naši príbuzní projektujú, sme v našom vianočnom filme ukázali doslova v projekciách, ktoré sa stali súčasťou scén spotu.

Uveriteľnosti rodinných situácií pomohlo medzinárodné obsadenie hercov z britskej divadelnej scény.

Pre spot sme vytvorili aj našu vlastnú verziu piesne O Tannenbaum s textom, ktorý opisoval príchod do napätej rodinnej atmosféry plnej nepríjemných otázok na telo.

Výsledky:
+ 23 234 zákazníkov: ako jedinému operátorovi na trhu sa Telekomu podarilo v Q4 zaznamenať nárast v počte klientov
- viac ako 70 000 pozitívnych reakcií len na Slovensku
- 75 % pozitívny sentiment slovenskej kampane na základe meraní z SentiOne a Emplifi
- 175 584 € earned media
- 97 % v spontánnom brandingu (44 % nad telco benchmarkom) podľa IPSOS - Ad tracku
- 2. najvyššia nameraná spontánna znalosť medzi mladými v histórii merania (Young People Ad Monitor, Go4insight)
- 10 európskych trhov, na ktorých slovenská kampaň bežala
- 2. najpáčivejšia vianočná reklama roka, tesne za legendárnym Zlatým prasiatkom od Kofoly (NMS Market Research Slovakia)
- O kampani písali domáce aj medzinárodné médiá. Portál Muse by Clio dokonca zaradil túto prácu medzi 6 najlepších vianočných spotov roka
Destinácia domov | Úsmev ako dar
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Úsmev ako dar každoročne spúšťa kampaň na finančnú zbierku pre deti a rodiny v núdzi. Na ťažkú situáciu tých, ktorým hrozí strata bývania sme tentokrát upozornili skrz jednu z najobľúbenejších aktivít a tém na sociálnych sieťach. Cestovanie. Na základe dát od Úsmevu ako dar sme v TV spote upozornili na to, že vysnívanou destináciou mnohých rodín na Slovensku nie sú exotické destinácie, ale obyčajný domov.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Exotic countries are probably the most popular destinations of influencers. But this time, they draw the attention to a dream destination of many families – an ordinary home.
Zoznam príspevkov

F3 - Online film & a video do 15 sekúnd

One step ahead in B2C | ESET
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Vytvoriť globálnu B2C kampaň pre ESET, ktorá bude adaptovaná na trhy po celom svete bola extrémna výzva - pre kultúrne aj jazykové obmedzenia.
Preto sme siahli po pocite, ktorý je univerzálny pre celý svet - prekvapenie z nečakaného. Cieľom krátkych formátov však nebolo prekvapenie iba ukázať, ale ho divákom aj naozaj dopriať - tým, ako sme jednotlivé IT hrozby vyobrazili.
Anglický preklad nosnej myšlienky: We took up the challenge of creating the global ESET B2C campaign and used a universal emotion that made the videos both funny and memorable - surprise. The surprise when you’re underprepared for digital security threats - and luckily ESET has your back.

F4 - Online film & video nad 15 sekúnd

Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Emotívny, autentický a vlievajúci nádej - to je online film, ktorý sme vytvorili ako pozvánku na bratislavský Dúhový PRIDE 2023. Namiesto hercov v ňom vystupujú zástupcovia LGBTI komunity vrátane Radky, ktorá ako jediná prežila streľbu na Zámockej ulici. Spoločne vyrábajú Nezničiteľnú vlajku, ktorá sa stane manifestom ich vôle a ochranným štítom. Voicover v podaní Ľuboša Kostelného je surovou spoveďou, s akou sa dokáže stotožniť azda každý queer človek žijúci na Slovensku.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong
Zoznam príspevkov
Zachráňte svoj vzťah | Baueria
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Podľa štatistík sa až 1 z 10 párov, ktoré sa rozhodnú spraviť rekonštrukciu bytu svojpomocne, chce v priebehu prác rozísť. Práve preto sme sa rozhodli pripraviť kampaň pre stavebnú firmu Baueria, v ktorej zachraňujeme vzťahy a manželstvá pomocou komplexných stavebných a rekonštrukčných služieb.

V našom kampaňovom hero spote predstavujeme sériu utrápených párov, ktorí sa rozhodli ušetriť peniaze na profesionálnej rekonštrukcii a hazardujú tak nie len s vlastným bývaním, ale predovšetkým so svojou láskou.
Zoznam príspevkov
Loď | Rádio Expres (Bauer Media
Seriál: nie
Stručná charakteristika: “Počúvam Rádio Expres” sú slová, ktoré ste už určite počuli. Zvyčajne po nich nasledujú výbuchy radosti z výhry, no v online kampani sa typickej radosti veľmi nedočkáte.

Hlavná myšlienka spotu sa totiž opiera o mizivé percento prípadov, v ktorých vás telefonát z Rádia Expres napriek výhre nepoteší.
Zoznam príspevkov
Neviditeľný odznak | Platforma rodín / Unicef
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vďaka citlivému režisérskemu uchopeniu v spolupráci s autentickým castingom sme dokázali sugestívne a zároveň s milou dávkou humoru dramatizovať pocity zdravotne znevýhodnených teenagerov. Trikové scény pridali v tejto téme zriedkavý cool faktor, ktorý však k danej vekovej kategórii prirodzene patrí. V segmente charitatívnych spotov, kde sa väčšinou stretávame s patetickým zobrazovaním hlavných hrdinov sa nám tak podarilo zaujať moderným a sviežim vizuálom.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Invisible badge
Skutočná 0,0 na mape | Heineken Slovensko, a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant Radler má svoj legendárny symbol: nápis 0,0. Tento ultimátny nápoj pre športovcov sa stal hlavným sponzorom triatlonového šampionátu v známom športovom centre X-Bionic. Čo sme teda vymysleli? Absolútne nič! Nebolo to treba. Vizuál už totiž existoval. Bežecké trate v športovom centre vyzerajú presne ako naše logo 0,0... čo ukazuje, že náš radler sa dokonale hodí k pretekom. Aby sme zachytili túto neuveriteľnú zhodu okolností, natočili sme si ju na video s pomocou dronu.
Slovník odcudzených slov | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slová ako fašista, progresívec, migrant, mier a mnohé ďalšie sú dnes úmyselné krivené tak, aby vyhovovali rôznym záujmom či naratívom. “Zlodeji slov” sa neustále pokúšajú tieto slová odcudziť a naplniť ich falošným významom. Keď totiž stratíme schopnosť rozoznávať pravdu, sme náchylnejší prijímať klamstvá a dezinformácie. Ako sa proti tomu dá bojovať? Vytvorili sme jedinečný Slovník odcudzených slov. Obsahuje slová, ktoré sú z našej slovnej zásoby systematicky kradnuté. Nájdeme v ňom správne aj nesprávne použitie slová s príkladmi vo vetách. Slovník obsahuje aj voľné strany na dopĺňanie nových slov.

F5 - Online film & video nad 1 minútu

Správy, ktoré nikto nechce čítať | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Situácia:
Hejt, osobné útoky či dokonca vyhrážky smrťou, sú každodennou realitou slovenských novinárov. Denne dostanú toľko nenávistných správ, že by zaplnili celé noviny. Väčšina z nich však zostáva v inboxoch novinárov a verejnosť tak ani netuší, akej nenávisti čelia. Telekom ako jeden zo zakladateľov Fondu pre transparentné Slovensko, z ktorého sa realizuje Akadémia investigatívnej žurnalistiky, sa rozhodol na tento problém poukázať. A pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače vzdal rešpekt slovenským novinárom vskutku netradičným spôsobom.

Riešenie:
Spojili sme sa so slovenskými redakciami a vytlačili sme Správy, ktoré nikto nechce čítať. Špeciálny denník, v ktorom sa namiesto rozhovorov či komentárov objavili skutočné správy, ktoré novinárom denne prichádzajú.

Hlavným médiom kampane sa stalo online video. Vedeli sme, že ak by sme natočili hraný spot, nestretol by sa s takou odozvou v spoločnosti. Pre najemotívnejší zážitok sme si preto zvolili formu autentického videa, v ktorom sme správy dali prečítať nič netušiacim ľuďom. Ich úprimné reakcie plné prekvapenia a znechutenia potvrdili správnosť nášho insightu, že o závažnosti problému väčšina ľudí ani netuší.

Pobúrenie, ktoré v ľuďoch vzbudili hejty z online videa, sme využili pre ďalšiu fázu kampane, kedy sme zbierali pozitívne odkazy na kampaňovom webe. Vďaka nim vznikli noviny plné rešpektu, ktoré v týchto ťažkých časoch pre žurnalistiku novinárov povzbudili v ďalšom pátraní po pravde.

Výsledky:

Video spontánne zdieľali viaceré médiá aj najvýznamnejší slovenskí novinári, vrátane Zuzany Kovačič Hanzelovej, Michala Kovačiča, Jakuba Fila, Martiny Törökovej, Beaty Balogovej, Gabriely Kajtárovej a mnohí ďalší. Pritiahli sme množstvo pozornosti na problém, o ktorom sa dostatočne nehovorí. Najmä sme však vďaka množstvu zdieľaní a podporných komentárov aspoň na chvíľu vytlačili nenávisť zo žurnalistiky.

19 644 pozitívnych reakcií

1 100 000+ videní všetkých online videí

26 290 € earned media

8 992 € Produkčný budget celej kampane
Nespokojná Emília z Kauflandu | Kaufland Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Lingvistka Emília to nemala ľahké. Ide už o piaty spot zo série Nespokojní zamestnanci a navyše komunikuje rovnaký produkt ako kamionista Ďusi v predošlom spote – slovenské výrobky Naše naj. Napriek tomu aj tento spot ľudia milujú, možno dokonca najviac.

F6 - Upútavky na program, jingle

Televízna upútavka na 9. sezónu Tanečnej šou Let's Dance |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Výpravná imidžová kampaň pre nový ročník tanečnej šou “Let’s Dance” sa nesie v historickom šate. Hlavný televízny promo spot trvá viac než minútu a účinkuje v ňom jedenásť celebritných súťažiacich, porota, moderátori, víťazi predchádzajúcich ročníkov a profesionálni tanečníci. Kampaň vznikla v rámci interných kapacít Centra marketingu skupiny Markíza a je inšpirovaná dobovým tanečným bálom. Cieľom bolo osláviť bohatú históriu šou a vzbudiť očakávanie u divákov. Popri veľkoleposti a vznešenosti dobových kostýmov a rekvizít je však spot aj výrazne dynamický a zábavný. Kombináciu výpravnosti a akčnej modernosti podporuje aj nakrútenie spotu na jeden nepretržitý záber.

G – DIGITAL

G1 –  Social Media (Do tejto kategórie patria práce, ktoré boli vytvorené primárne pre prostredie sociálnych sietí a pracujú s nimi unikátnym, kreatívnym, či inovatívnym spôsobom v rôznych formách exekúcie, napr. video, livestream, metaverse…)

Shake Hack | Združenie sclerosis multiplex Nádej
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Instagram predstavil novú funkciu v stories - Shake to reveal, vďaka ktorej zatrasenie rukou odhalí fotku. Trasenie rúk však patrí aj medzi prvotné symptómy sklerózy multiplex, ktorá trápi najmä mladých ľudí. Preto sme túto funkciu hackli a premenili na nečakanú výzvu k prevencii.
Zoznam príspevkov
Podržfľaška | Šariš
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Niekedy stačí veci správne pomenovať, aby chytili tú správnu iskru.
Toto pravidlo platilo aj pri social media súťaži o pivný nosič,
kde sme nazvali tak trochu kontroverzným no trefným názvom -
Podržfľaška. Najmä vďaka tomu sa tento súťažný post stal najúspešnejším v histórii značky Šariš.
Zoznam príspevkov
Prvý pulóver, ktorý zachraňuje životy | Dôvera zdravotná poisťovňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Záchranné služby sú cez Vianoce veľmi vyťažené zvýšeným počtom hovorov aj výjazdov. Vianočné hodovanie v sebe totiž skrýva zdravotné riziká, najčastejším je práve dusenie sa jedlom. Vhodná prvá pomoc, v podobe Heimlichovho manévra, má v tomto prípade až 86,5 % úspešnosť, problémom však je, že ju ľudia nevedia vykonať správne.
Priniesli sme preto Heimlichov pulóver – prvý vianočný pulóver, ktorý obsahuje návod na vykonanie Heimlichovho manévra a tým zachraňuje životy priamo pri vianočnom stole. Ľudia na sociálnych sieťach tento nápad veľmi ocenili, čo sa odrazilo aj na vysokom engagemente (až 116 366) a dokonca nám, okrem pozitívnych reakcií, poslali aj návrh na ďalší pulóver.

G2 - Mobile & Apps

Digitálny svet nie je hračka (Filter) | O2
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Naprogramovali sme unikátny intagram filter, ktorý keď namierite na náš murál, ukáže vám, že tá istá realita môže mať dve verzie. Zatiaľ čo voľným okom vidíte iba bezstarostnú hru, filter vám ukáže, že v digitálnom svete sú pre deti rôzne hrozby. Preto by nemali mať bežnú SIM-ku, ale novinku O2 JUNIOR, ktorá detekuje a odstraňuje digitálne hrozby.
Anglický preklad nosnej myšlienky: We programmed a unique Instagram filter that, when pointed at our mural, reveals that the same reality can have two versions. While you see only carefree play with the naked eye, the filter shows that in the digital world, children face various threats.
Zoznam príspevkov

G3 – Influencer marketing (Porota v tejto kategórií špeciálne zohľadňuje vhodný výber, kreatívne použitie, či inovatívny prístup pri práci s influencerom. Ako daná idea funguje práve pri použití daného konkrétneho influencera/ov.)

Ve své moci | O2 Czech Republic
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Influenceri podstúpili testovanie vo vedeckých experimentoch.

Digitálne zdravie. Novodobá téma, ktorá v posledných rokoch nastúpila spolu s rozmachom mobilných technológií.

Preto vznikol projekt Digitálni Zdraví, pomocou ktorého si môžu mladí samotestovaním určiť úroveň svojho digitálneho zdravia, porovnať sa s populáciou ČR a získať odporúčania na jeho zlepšenie.

Aby sa však mladí o neduhoch technológií dozvedeli, ukázali sme im to v dokumentárnom reklamno-vedeckom experimente, kde pomocou rôznych vedeckých techník testujeme influencerov a sledujeme, ako sa správajú pri využívaní rozdielnych technológií. Vznikli tak 4 dokumenty so 4 osobnosťami, hlavný kampaňový spot, desiatky strihov a teaserov na kampaň a začala sa séria dlhostopážnych diskusíí (30+ min) s odborníkmi na tému digitálneho zdravia.

Do dvoch mesiacov od spustenia kampane sme získali viac ako 130 000 vyplnených testov a viac ako 5 milióna video views z výstupov na YouTube. Z kampaňového hero videa videli ľudia v priemere 1 minútu z celkovej dĺžky 1:07. Teasing a hero video na TikToku získali viac ako 700 000 video views (Thru plays min 6 sec), ďalší kontentový video obsah získal na tejto sociálnej sieti viac ako 400 000 views. Na Instagrame nazbierali teasing a hero video viac ako 300 000 views (Thru plays min 15 sec alebo celé video).

V celkovom výsledku zatiaľ kampaň získala svojou multiformátovosťou vyše 27 miliónov impresií.
Menštruačné šaty | TESCO (Katarína Pšenáková, Michaela Lehotská, Mária Zerzanová)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Influencerky sme už videli robiť všeličo... videli ste ich však strihať si na sebe šaty?
Vybrané influencerky vo výstupoch upútavali pozornosť nečakaným strihaním kampaňového symbolu – „Menštruačných šiat“, aby upozornili na problém menštruačnej chudoby. Okrem prepájacieho aktu strihania mala každá influencerka odlišný scenár v súlade s témou, ktorú ako influencer najviac reprezentuje. Videá sa tak stali autentické a uveriteľné, vďaka čomu organicky dosiahli viac než 1 300 000 impresií.


Strihanie šiat sa týmto spôsobom stalo netradičnou influencerskou aktivitou, ktorá šírila awareness o menštruačnej chudobe.
Hrdo nos nos | LIDL Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Lidl Slovensko sa rozhodol predávať červené nosy priamo vo svojich predajniach a podporiť tak doktorských klaunov a detských pacientov v slovenských nemocniciach. Na pomoc sme povolali nosatého influencera Mira Nogu, ktorý v najčítanejšom denníku čitateľom oznámil, že si chce po rokoch výsmechu kúpiť nový nos. Ako sa neskôr ukázalo, nepodstúpil plastiku, ale vybral si nos pre dobrú vec. Ak sa mu doteraz totiž smiali len niektoré deti, odteraz sa konečne môžu smiať už úplne všetky!
Anglický preklad nosnej myšlienky: Red nose
Nehovor to Sajfovi | Honor Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Honor Slovensko má lepší produkt, ako Samsung. Lenže Samsung má Sajfu a my nemáme budget.. Ako s tým pracovať? Tak, že sme náš namakaný telefón poslali Sajfovmu kolegovi a kamarátovi Juniorovi s odkazom: užívaj, ale nehovor to Sajfovi, aby nebol smutný, že nemá najlepší telefón na trhu. Túto správu sme okrem Juniorovho instagramu podporili v bannerovej kampani aj na dedikovanej podstránke so špeciálnou 'antisajfa' kapčou. Čo sme dosiahli? Veľa muziky za málo Honoru :D
NEZOMRI | Dr. Max
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dr. Max ponúka širokú škálu doplnkov na podporu imunity. Slovenky a Slováci však nevenujú dostatočnú pozornosť svojmu zdraviu a teda ani suplementácii vitamínov. Potrebovali sme sa preto spojiť s niekým, kto je konštantným stredobodom pozornosti na slovenskom internete. A tak vznikla spolupráca najväčšej siete lekární Dr. Max a jednej z najsledovanejších meme stránok - ZOMRI. Výsledkom bol unikátny imunitný balíček, ktorý vznikol pretvorením najznámejšej tašky na slovenskom internete. Tej, ktorou si admini zo ZOMRI roky zakrývajú identitu. Naplnili sme ju vitamínmi a minerálmi od Dr. Max, zmenili jej message na “NEZOMRI” a umiestnili ju na eshop. Tento jedinečný produkt sme zaslali influencerom, ktorí počas kampane ochoreli, čo nám prinieslo autentickú podporu na sociálnych sieťach. Influenceri nám bezplatne venovali niekoľko stories, čím sa výrazne zvýšil dosah kampane. Okrem toho sme v spolupráci s influencerom Selassiem spustili súťaž na TikToku, ktorá prilákala veľké množstvo účastníkov. A výsledok? Naša limitka sa vypredala za 24 hodín.

G4 – Other digital solutions (gaming,, screensavery, widgety, kalendáre, špeciálne bannery, AR, VR, AI…)

Sponzorovaný Skip Ad Button | Kaltenecker
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pivovar Kaltenecker uviedol na trh novú jedenástku. Sládek v televíznej reklame tvrdil, že je tak dobrá, že reklamu nepotrebuje. Našou úlohou bola online komunikácia. Ako však predstaviť tento odkaz v prehliadačoch, kde každý čaká, kým vaše pre roll video konečne po 10. sekundách skončí?
Zaviedli sme nový formát. Okamžite preskočiteľné pre roll video. Zdá sa to jednoduché? Lenže ani jeden relevantný portál na to nemal pripravený systém. Ponúkali nám len formáty preskočiteľné po 15., 10. a 8. sekunde. V ústrety nám vyšiel mediálny dom Mafra a okamžite preskočiteľné videá sa podarilo nasadiť. Pokračujeme ďalej – na novú reklamu sa nám podarilo presvedčiť už aj mediálny dom News and Media Holding. Ideme tak proti prúdu. V čase, keď Youtube zaviedol až 2 nepreskočiteľné pre roll videá po sebe, my sme ukázali, že sa to dá aj inak. Naše videá mali dokonca vyššiu dopozerateľnosť ako tie, na ktorých koniec musíte čakať 10 sekúnd.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Sponsored Skip Ad Button
Zoznam príspevkov
Veštenie s Majou | O2
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Umelá inteligencia dnes už dokáže všeličo. Ale vedeli ste, že dokáže aj veštiť budúcnosť a popritom trochu zabaviť?

V januári 2024 sme s O2 a Ferom Jokeom vytvorili unikátnu PF pre všetkých ľudí. Populárny charakter Maja, si nasadil veštiaci čepiec a veštil tisícom ľudí pozitívnu budúcnosť. Z čohokoľvek, čo ste jej ukázali.



Ako sa to dalo urobiť. Využili sme vtedajšiu úplnú novinku GPT Vision, ktorá dokázala rozoznať čo je na obrázku. Na to sme pripravili sériu promtov, aby obsah obrázku prepísala do veselej, pozitívnej veštby. Následne sa súbor odoslal do ElevenLabs, ktorý bol naučený na hlas Maji (so súhlasom Fera) a vznikla audioveštba ako lusk. A nielen, že rozosmiala veštením z jedla, obrázku psíka, alebo amerického futbalistu, vždy na záver pripomenula, že jednou darcovskou SMS, môžeš urobiť lepší nový rok aj niekomu inému.
Zoznam príspevkov

H – MEDIA

H1 – Klasické médiá – TV, rádio, kino, print, poster, outdoor, budovy, objekty a zariadenia (výnimočné kreatívne využitie klasických nosičov, mediálna kreativita, mediálne plánovanie)

Správy, ktoré nikto nechce čítať | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Situácia:
Hejt, osobné útoky či dokonca vyhrážky smrťou, sú každodennou realitou slovenských novinárov. Denne dostanú toľko nenávistných správ, že by zaplnili celé noviny. Väčšina z nich však zostáva v ich inboxoch a verejnosť tak ani netuší, akej nenávisti čelia. Telekom, ako jeden zo zakladateľov Fondu pre transparentné Slovensko, z ktorého sa realizuje Akadémia investigatívnej žurnalistiky, sa rozhodol na tento problém poukázať. A pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače vzdal rešpekt slovenským novinárom vskutku netradičným spôsobom.

Riešenie:
Spojili sme sa so slovenskými redakciami a vytlačili sme Správy, ktoré nikto nechce čítať. Špeciálny denník, v ktorom sa namiesto rozhovorov či komentárov objavili skutočné správy, ktoré novinárom denne prichádzajú.

Klasické noviny s kreatívnym twistom sa tak stali multi-symbolom kampane, s ktorým sa diváci stretli v online videu, na kampaňovom webe, či v kníhkupectvách Martinus.

Pobúrenie, ktoré v ľuďoch vzbudili noviny, sme využili pre ďalšiu fázu kampane, kedy sme pozitívne odkazy z kampaňového webu pretavili do ďalších novín, tentoraz plných rešpektu. Tie sme poslali do 20 slovenských redakcií, aby v týchto ťažkých časoch pre žurnalistiku povzbudili novinárov v ďalšom pátraní po pravde.

Výsledky:
Naše špeciálne vydanie novín zdieľali viaceré médiá aj najvýznamnejší slovenskí novinári, vrátane Zuzany Kovačič Hanzelovej, Michala Kovačiča, Jakuba Fila, Martiny Törökovej, Beaty Balogovej, Gabriely Kajtárovej a mnohých ďalších. Nenápadný výtlačok novín so šokujúcim obsahom pritiahol množstvo pozornosti na problém, o ktorom sa dostatočne nehovorí. A vďaka množstvu zdieľaní a podporných komentárov sme aspoň na chvíľu vytlačili nenávisť zo žurnalistiky.

19 644 pozitívnych reakcií

1 100 000+ videní všetkých online videí

26 290 € earned media

8 992 € Produkčný budget celej kampane
Najdôležitejší výber | ČSOB
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Voľby na Slovensku sú známe nízkou volebnou účasťou. ČSOB banka ako expert v oblasti poradenstva si uvedomovala potrebu motivovať ľudí k tomu, aby prišli k volebným urnám vybrať si politických kandidátov. Ako to však efektívne dosiahnuť? Oslovili sme ich na mieste, kde sú na výbery najviac zvyknutí.
Na posolstvo o najdôležitejšom výbere sme využili netradičný nosič, na ktorom by podobný odkaz nečakali a nie je možné ho prehliadnuť. Stalo sa ním 455 ČSOB bankomatov po celom Slovensku.
Na Slovnaft BAjku Raz Dva | Slovnaft
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Doslova výnimočné kreatívne využitie klasických nosičov. Bežné citylighty sme premenili na mestskú hru.
Bratislava je kompaktné hlavné mesto, v ktorom máš všetky cool miesta poruke. Na bicykli sa k nim dostaneš naozaj raz-dva. V spolupráci s magistrátom sme vytvorili mestskú hru inšpirovanú pexesom a po týchto ikonických spotoch sme ľudí povodili. Poslúžili nám na to citylighty, na ktorých sa nachádzali jednotlivé páry, ktoré mali ľudia hľadať.
Anglický preklad nosnej myšlienky: With Slovnaft BAJK you are anywhere in two shakes.

H2 – New media (kreatívne použitie netradičných alebo nových nosičov)

Sponzorovaný Skip Ad Button | Kaltenecker
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pivovar Kaltenecker uviedol na trh novú jedenástku. Sládek v televíznej reklame tvrdil, že je tak dobrá, že reklamu nepotrebuje. Našou úlohou bola online komunikácia. Ako však predstaviť tento odkaz v prehliadačoch, kde každý čaká, kým vaše pre roll video konečne po 10. sekundách skončí?
Zaviedli sme nový formát. Okamžite preskočiteľné pre roll video. Zdá sa to jednoduché? Lenže ani jeden relevantný portál na to nemal pripravený systém. Ponúkali nám len formáty preskočiteľné po 15., 10. a 8. sekunde. V ústrety nám vyšiel mediálny dom Mafra a okamžite preskočiteľné videá sa podarilo nasadiť. Pokračujeme ďalej – na novú reklamu sa nám podarilo presvedčiť už aj mediálny dom News and Media Holding. Ideme tak proti prúdu. V čase, keď Youtube zaviedol až 2 nepreskočiteľné pre roll videá po sebe, my sme ukázali, že sa to dá aj inak. Naše videá mali dokonca vyššiu dopozerateľnosť ako tie, na ktorých koniec musíte čakať 10 sekúnd.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Sponsored Skip Ad Button
Zoznam príspevkov
Hotelové labute | Ekotopfilm/Envirofilm
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V rámci 50. výročia Ekotopfilmu sme v rámci bilancovania zistili, že za 50 rokov vyhynuli až 2/3 všetkých živých zvierat. Preto sme v niekoľkých hoteloch na uterákové labute zavesili pozvánku na festival a výzvu, aby sme sa správali tak, aby tieto uterákové labute neboli jediné zvieratá, ktoré na dovolenke uvidíme.
Shake Hack | Združenie sclerosis multiplex Nádej
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Instagram predstavil novú funkciu v stories - Shake to reveal, vďaka ktorej zatrasenie rukou odhalí fotku. Trasenie rúk však patrí aj medzi prvotné symptómy sklerózy multiplex, ktorá trápi najmä mladých ľudí. Preto sme túto funkciu hackli a premenili na nečakanú výzvu k prevencii.
Zoznam príspevkov
Menštruačné šaty | TESCO (Katarína Pšenáková, Michaela Lehotská, Mária Zerzanová)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tesco predstavuje „Menštruačné šaty“. Unikátne médium, ktoré búra tabu o menštruačnej chudobe. Špeciálne šaty sa stali ústredným motívom celej kampane a objavili sa v online spote, televíznych reportážach, PR správach, na tlačovej konferencii, citylightoch a vystavené na figurínach v Tescu. Influencerky vo videách šaty rozstrihávali a vysvetľovali ich význam.
Zoznam príspevkov
Slovník odcudzených slov | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slová ako fašista, progresívec, migrant, mier a mnohé ďalšie sú dnes úmyselné krivené tak, aby vyhovovali rôznym záujmom či naratívom. “Zlodeji slov” sa neustále pokúšajú tieto slová odcudziť a naplniť ich falošným významom. Keď totiž stratíme schopnosť rozoznávať pravdu, sme náchylnejší prijímať klamstvá a dezinformácie. Ako sa proti tomu dá bojovať? Vytvorili sme jedinečný Slovník odcudzených slov. Obsahuje slová, ktoré sú z našej slovnej zásoby systematicky kradnuté. Nájdeme v ňom správne aj nesprávne použitie slová s príkladmi vo vetách. Slovník obsahuje aj voľné strany na dopĺňanie nových slov.
Advetný kalendár | O2
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Darovať je lepšie ako dostať. Také bolo posolstvo našej vianočnej kampane pre O2. V druhej fáze kampane sme potrebovali priamo osloviť zákazníkov, aby spolu s nami prispeli vybraným neziskovkám darcovskou SMS.



Pýtať peniaze v predvianočnom čase je však náročné. Ťažké je k ľuďom už len dostať nejaký direct mail, ktorému by venovali v tom zhone aspoň trochu pozornosti.



Do kalendára sa však pozerajú všetci pravidelne. Preto sme vytvorili Adventný O2 kalendár, v ktorom boli namiesto bežných udalostí neziskové organizácie a ich žiadosti o predvianočnú pomoc.



Ľudí do tohto kalendára pozval generálny riaditeľ O2 cez svoj LinkedIn profil a Slovákom potom pred Vianocami chodili z kalendárov zvláštne a krásne notifikácie. Napríklad, aby nezabudli nakúpiť ingrediencie na kapustnicu pre stovky ľudí bez domova či pozvať dieťa z Afganistanu k štedrovečernému stolu.



Aj vďaka tejto aktivite dobročinné príspevky od zákazníkov O2 prekonali doterajšie rekordy.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Instead of a regular direct mail, we created an Advent O2 calendar, featuring nonprofit organizations and their requests for pre-Christmas assistance instead of ordinary events.
Zoznam príspevkov
Kofoláskové dotykové tetovačky | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 2,5 hod na mobile = 2 600 dotykov, ktoré by sme mohli venovať svojej láske a rozbublinkovať tak hormón lásky - oxytocín. Kofola sa preto na svojej láskyplnej misií rozhodla inšpirovať ľudí, aby sa dotýkali viac. Ako? Využili sme jednoduché a obľúbené médium - tetovačky. Vznikli tak LÁSKYPLNÉ DOTYKOVÉ TETOVAČKY, ktorými si ľudia mohli označiť svoje obľúbené miesta dotykov a navigovať a inšpirovať tak partnerov k dotykom.

Tetovačky dostávali ľudia v rámci aktivácie zadarmo ku Kofole vo viac ako 8 000 podnikoch a na 4 festivaloch. Vďaka nim Kofola poskytla až 60 000 príležitostí dotýkať sa viac.
Zoznam príspevkov

H3 – Sponzoring

Skutočná 0,0 na mape | Klient Heineken Slovensko, a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant Radler má svoj legendárny symbol: nápis 0,0. Tento ultimátny nápoj pre športovcov sa stal hlavným sponzorom triatlonového šampionátu v známom športovom centre X-Bionic. Čo sme teda vymysleli? Absolútne nič! Nebolo to treba. Vizuál už totiž existoval. Bežecké trate v športovom centre vyzerajú presne ako naše logo 0,0... čo ukazuje, že náš radler sa dokonale hodí k pretekom. Aby sme zachytili túto neuveriteľnú zhodu okolností, natočili sme si ju na video s pomocou dronu.

H4 – Branded content (pôvodný obsah vytvorený na mieru značke, ktorý má za cieľ zabaviť alebo edukovať a sprostredkovať pri tom hodnoty značky. Môže byť napríklad film, seriál, videoklip, hudba, knihy & magazíny, články, rôzne formy digitálneho obsahu ako natívna reklama, a ďalšie.

choroba | Novo Nordisk Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Obezita je choroba, ktorá má rozmery pandémie. Mnohí však majú voči ľuďom s nadváhou predsudky, a tak trpia sami a v tichosti, namiesto toho, aby vyhľadali odbornú pomoc. Naša úloha bol jasná - zvýšiť povedomie o tejto chorobe a vytvoriť bezpečné prostredie pre ľudí bojujúcich s obezitou. Potrebovali sme vymyslieť niečo, čo zaujme a zarezonuje. Niečo, čo bude rovnako šokujúce, ako čísla súvisiace s týmto závažným ochorením. Tak sa zrodil nápad na katastrofický trhák od Jonáša Karáska.
Zoznam príspevkov
Petra Comeback | Niké - Prvá slovenská stávková spoločnosť
Seriál: áno
Stručná charakteristika: Úspešné značky stoja pri úspešných športovcoch. Kým sa im darí... Lenže my pri Petre Vlhovej stojíme aj po jej ťažkom páde v pretekoch. Veľkú športovú tragédiu meníme na veľký životný príbeh. Hneď po jej páde začal vznikať unikátny dokumentárny seriál, ktorý prináša pohľad zblízka do Petrinho súkromia, jej rodiny a tímu. Už od samotnej operácie, cez následnú rehabilitáciu, až po súčasný návrat do formy. Filmovo spracované videá s citlivým brandingom umiestňujeme na náš Youtube kanál Niké. Doteraz si ich tu našlo viac ako milión divákov.
Zoznam príspevkov
SWIPE - Klip podľa teba | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie:
Telekom predstavil nový mobilný program pre mladých. Swipe je výnimočný tým, že si ho každý môže nastaviť podľa seba a svojich potrieb: od rýchlosti a objemu dát, až po množstvo voľných minút a SMS správ.

Riešenie:
Robiť online video pre náročnú Gen Z, ktorá má svojský humor, content aj štýl, je často lavírovaním na hrane trápnosti. Najmä ak ho robia ľudia, ktorí do tejto generácie už nepatria. Čo cieľovka skutočne chce, vie najlepšie ona sama.
Nechceli sme však spraviť len ďalšiu customer-made reklamu, potrebovali sme sa prirodzene dostať priamo do stredu ich subkultúry. Na pomoc sme si preto prizvali rapera Gleba a v spolupráci s jeho fanúšikmi vznikol prvý hudobný videoklip, ktorého každá scéna je inšpirovaná jeho fanúšikmi. Z viac ako 3000 nápadov tak nevznikol spot, ale kultúrne dielo, ktoré nielen úspešne uviedlo na trh nový produkt a jeho filozofiu, ale najmä doteraz na sociálnych sieťach, streamingových platoformách a koncertoch baví státisíce príslušníkov Gen Z.

Výsledky:
3015 unikátnych nápadov, z ktorých vznikol klip
90 % zásah Gen Z
80 % dopozerateľnosť viac ako 2-minútového klipu
158 000 + pozitívnych interakcií od cieľovky, influencerov či samotných členov hip-hopovej subkultúry, do ktorej sa nám podarilo s kampaňou absolútne prirodzene preniknúť.
250 000+ vypočutí len na Spotify
2 000 000 views
Najkrajšie zvuky Slovenska | Škoda Auto Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 100 % elektrický Enyaq neruší prírodu hlukom ani emisiami. Ako túto vlastnosť typickú pre všetky elektromobily uchopiť inovatívne a pritom zachovať objaviteľskú povahu značky Škoda? Enyaq sme odovzdali hudobníkovi, skladateľovi a multiinštrumentalistovi Jurešovi Líškovi a nechali ho objavovať Slovensko. Ale tentoraz ušami. Z jeho dobrodružnej cesty za najkrajšími zvukmi Slovenska vznikol štvorminútový dokumentárny minifilm, unikátny zvukový sprievodca po krajine a jedinečné skladby zmixované zo zvukov našej prírody.

I – PROMO & ACTIVATION

I2 – B2C event, externé podujatia (Live marketing, eventy a podujatia prihlásené v tejto kategórii sú riadené udalosti určené pre priame oslovenie cieľovej skupiny koncových zákazníkov – užívateľov produktov a služieb zadávateľom. Primárnym cieľom môže byť edukácia cieľovej skupiny, podpora predaja, produktová aktivácia, uvádzanie produktov na trh, voľnočasová aktivácia, predstavenie nových služieb či produktov s cieľom dosiahnutia definovaných obchodných cieľov – zvýšenie predajnosti, návštevno

Hunger Room | MAGNA, humanitárna organizácia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hudba dokáže sprostredkovať celú škálu emócii. Dokáže však sprostredkovať hlad? Unikátna inštalácia HUNGER ROOM predstavuje hlad, ktorý sa nedá cítiť, ale dá sa počuť.

Experimentálny umelec Jori Josiphson vytvoril ambientnú skladbu pomocou inovatívnych zvukových techník a nástrojov. Skladba simulovala extrémne príznaky hladu ako zvýšenú frekvenciu srdca, stratu vedomia či prázdny žalúdok.

Skladba ako dlhodobá inštalácia v galérii hrala v slučke v malej miestnosti a absolútnej tme.

Zvuková simulácia hladu tak priamo viedla k boji proti tomu skutočnému a vyzývala ľudí podporiť organizáciu Magna.
Zoznam príspevkov
Festivalová zóna Slovenskej Sporiteľne na Pohoda festivale | Slovenská Sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zaži nezabudnuteľnú energiu a kreativitu na Pohode.
Vyniknúť medzi všetkými partnermi na festivale Pohoda je rok čo rok náročnejšie. Ale Slovenská sporiteľňa v roku 2023 zmenila pravidlá hry – od bledomodrej prešla k pestrej viacfarebnosti.
Spoločne sme vytvorili eventový koncept, ktorý priniesol novú vizuálnu identitu a reklamnú kampaň priamo na festival. Návštevníci mohli zažiť túto premenu naživo, pričom zóna Slovenskej sporiteľne sa stala najobľúbenejším a najfotografovanejším miestom Pohody.
V našej zóne mohli návštevníci zažiť šport na jedinečných ihriskách, relaxovať v tieni na pohodlných gaučoch, lehátkach alebo v hojdacích sieťach. Nezabudnuteľné spomienky si mohli zachytiť fotkami z 20-metrovej vyhliadky alebo 8-metrovú inštaláciu z farebných stúh. Návštevníci mohli prebudiť svoju kreativitu maľovaním na stenu sprejom, fixkami či štetcom. Na pamiatku si mohli vyrobiť vlastné tričko od Slovenskej sporiteľne a upraviť ho podľa svojich predstáv pomocou špeciálnych farieb na textil. To všetko mohli zažiť a užiť si naplno.
Cieľ bol jasný: Vytvoriť zónu na festivale Pohoda, ktorá bude zrkadliť televíznu kampaň – SPOLU PREMENÍME VAŠE SNY NA BUDÚCNOSŤ. Tento návrh mal odrážať brand positioning BUDÚCNOSŤ JE VAŠA, komunikovať hodnoty a odkaz o odvahe a plnení snov, a hlavne priniesť niečo nové. A to sme splnili vo dne aj v noci.
Zoznam príspevkov
No Hate Song | Tatra banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Online hejt je veľký problém GEN Z. Kyberšikana trápi každého druhého mladého človeka. V digitálnom svete sa tak títo ľudia nemôžu cítiť dobre a naplniť svoj potenciál. A najviac hejtujú tí, ktorí sú uzatvorení vo svojich bublinách. Ľudí sme preto vyzvali, aby svoju realitu rozšírili. Využili sme na to veľký fenomén súčasnosti: rozšírenú realitu. Pripravili sme unikátny AR koncert na mieste, ktoré je s hejt pochodmi úzko spojené: na Hodžovom námestí. Priamo nad budovou Tatra banky vystúpili Porsche Boy a Bejby Blue s úplne novou pesničkou proti hejtu. Tá získala veľký úspech a má už cez 1,1 milióna vypočutí!
5 barov | Heineken Slovensko, a. s.
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zlatý Bažant Radler 0,0, legendárne slovenské cyklo osvieženie, sponzoruje Faster than a train, obľúbený cyklopretek s vlakom. Bar je jednotka tlaku a ideálna hodnota v kolese cestného bicykla je 5 barov. A bar je tiež miesto, kde sa ľudia chodia osviežiť, ideálne Zlatým Bažantom. Preto sme pripravili vizuál, ktorý spojil oba významy do jedného a slúžil ako pozvánka na event.
Láskyplné festivalové svadby | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kofola hovorí: Keď ju miluješ, nie je čo riešiť. Lenže keď sa dnes chceš vydať, či oženiť, musíš najprv vyriešiť milión rôznych vecí! Presne tak, peniaze... ale aj originálne miesto, priestor, hudbu, šaty, jedlo a pitie, hostí, koho pozvať, koho nepozvať, kto sa urazí... nehovoriac o tom, že niektorí z nás sa na Slovensku vlastne vziať ani nemôžu.



Riešenie? Kofola sa v rámci svojej láskyplnej misie rozhodla láske reálne pomôcť a všetkým párom bez rozdielu vystrojila originálne a nezabudnuteľné LÁSKYPLNÉ FESTIVALOVÉ SVADBY. Tie dodali láske poriadne bublinky!



Na svadby sme pozvali aj svadobčanov a okrem zabezpečenia oficiálneho svadobného obradu sme sa postarali nielen o parádny Kofola prípitok, ale aj o celú hostinu. Keďže sa prihlásilo oveľa viac párov, ako sme čakali, rozhodli sme sa zorganizovať, čo najviac svadieb. Oficiálnych aj neoficiálnych. A pre veľký úspech aktivitu opakujeme už druhý rok!

I4 – Promotion (Akcie na podporu predaja a loyality zákazníkov, in-store aktivity, špeciálne ponuky, ochutnávky, súťaže a pod.)

Menštruačné šaty | TESCO (Katarína Pšenáková, Michaela Lehotská, Mária Zerzanová)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tesco dlhodobo zlacnelo produkty vlastných značiek dámskej hygieny. Tradičnú správu o zľave však povýšilo na netradičnú edukáciu o téme menštruačnej chudoby na všetkých relevantných touchpointoch. Tie zahŕňali online spot, in-store POS-y, in-store rádio, letáky či špeciálnu inštaláciu na vybraných Tesco predajniach.

Produktový message tak bol výraznejší, kreatívnejší a zapamätateľnejší než bežné promotion.
Na Slovnaft BAjku Raz Dva | Slovnaft
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Aby sme podporili predaj bikesharingu a zaujali Bratislavčanov, vytvorili sme pre nich špeciálnu mestskú hru inšpirovanú pexesom. V meste mali za úlohu hľadať správne páry bratislavských ikonických miest zobrazených na citylightoch. Touto aktivitou sme zároveň podporili loajalitu stálych zákazníkov Slovnaft BAjku, ktorí sa tiež mohli zapojiť a vyhrať cool mestský merch.

Anglický preklad nosnej myšlienky: With Slovnaft BAJK you are anywhere in two shakes.
NEZOMRI | Dr. Max
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dr. Max ponúka širokú škálu vitamínov a minerálov na podporu imunity. Väčšina ľudí ich však neužíva. Museli sme sa preto zamyslieť nad úplne novou formou imunitného balíčka, ktorá by ľudí zaujala natoľko, že by si náš bundle bez váhania zakúpili. A tak sme sa spojili s jednou z najznámejších meme stránok na Slovensku a využili ich ikonický merch - plátené tašky s nápisom “ZOMRI”. Message na taškách sme zmenili na “NEZOMRI” a naplnili ich vitamínmi a minerálmi od Dr. Max. Už stačilo len náš nový produkt umiestniť na eshop. Fanúšikovia Zomri si našu limitku zamilovali a vypredali ju za 24 hodín.

I5 – Direct marketing (Aktivity cielené priamo na spotrebiteľa.)

Najdôležitejší výber | ČSOB
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Voľby na Slovensku sú známe nízkou volebnou účasťou. ČSOB banka ako expert v oblasti poradenstva si uvedomovala potrebu motivovať ľudí k tomu, aby prišli k volebným urnám vybrať si politických kandidátov. Ako to však efektívne dosiahnuť? Oslovili sme preto priamo tých, ktorí majú skúsenosť s výberom, pretože ho dennodenne realizujú. Využili sme 455 ČSOB bankomatov v uliciach na rôznych miestach po celom Slovensku a odkaz o najdôležitejšom výbere sme odovzdali až 280 000 ľuďom. Netradičný nosič, ktorý nebolo možné prehliadnuť tak počas 2 týždňov motivoval každého návštevníka bankomatu k účasti vo voľbách.
Správy, ktoré nikto nechce čítať | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Situácia:
Hejt, osobné útoky či dokonca vyhrážky smrťou, sú každodennou realitou slovenských novinárov. Denne dostanú toľko nenávistných správ, že by zaplnili celé noviny. Väčšina z nich však zostáva v ich inboxoch a verejnosť tak ani netuší, akej nenávisti čelia. Telekom, ako jeden zo zakladateľov Fondu pre transparentné Slovensko, z ktorého sa realizuje Akadémia investigatívnej žurnalistiky, sa rozhodol na tento problém poukázať. A pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače vzdal rešpekt slovenským novinárom vskutku netradičným spôsobom.

Riešenie:
Spojili sme sa so slovenskými redakciami a vytlačili sme Správy, ktoré nikto nechce čítať - špeciálny denník, v ktorom sa namiesto rozhovorov či komentárov objavili skutočné správy, ktoré novinárom denne prichádzajú. Klasické noviny s kreatívnym twistom sa tak stali multi-symbolom kampane, s ktorým sa diváci stretli v online videu, na kampaňovom webe, či fyzicky v kníhkupectvách Martinus.

Pobúrenie, ktoré v ľuďoch vzbudili noviny, sme využili pre ďalšiu fázu kampane, kedy sme takmer 900 pozitívnych odkazov z kampaňového webu pretavili do nečakaného direct mailu - ďalších novín, ktoré však neobsahovali žiaden hejt, ale naopak, boli plné rešpektu. Až 56-stranové periodikum sme poslali do 20 slovenských redakcií a vybraným novinárskym osobnostiam, a to s jediným cieľom: aby v týchto ťažkých časoch pre žurnalistiku povzbudili žurnalistov v ďalšom pátraní po pravde.

Výsledky:
Nielen prvú časť kampane, ale aj samotný direct mail spontánne zdieľali viaceré médiá a najvýznamnejší slovenskí novinári. Pritiahli sme tak množstvo pozornosti na problém, o ktorom sa dostatočne nehovorí. Najmä sme však vďaka množstvu podporných komentárov, ktoré ľudia spontánne napísali, aspoň na chvíľu vytlačili nenávisť zo žurnalistiky.

I6 – Response & Real time activities (Offline a online aktivity zamerané na okamžitú reakciu zákazníka.)

Bucket of Love | Queensway Restaurants Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Mladí queer ľudia pretrpia priemerne 6 rokov pochybností, než svetu prezradia svoju orientáciu. Aby sme im pomohli pochybnosti prekonať, v spolupráci s Woltom sme pripravili špeciálny Bucket of Love. Kto si tento dúhový bucket objednal počas Pride víkendu, za symbolický cent dostal polhodinové psychologické poradenstvo cez telefón - službu vyhľadávanú mladými, no finančne nedostupnú. S terapeutmi sme zdieľali len anonymný telefonický kontakt, no ak sa zákazník odhodlal, mohol s terapeutom zdieľať aj reálny KFC bucket na náš účet. Pretože všetko je lepšie, keď to zdieľame.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Bucket of Love
Deň k dobru | 365.bank
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využili sme úsmevný fakt, že sa voláme 365.bank, ale tento rok má až 366 dní. Rozhodli sme sa motivovať zamestnancov aj verejnosť, aby sme deň, ktorý máme všetci navyše, venovali niečomu dobrému. Kampaň sa stretla s veľmi pozitívnymi reakciami. Ľudia robili malé aj skutočne veľké dobré skuty a zamestnancom 365.bank sa kampaň páčila až tak, že sa v nej rozhodli pokračovať každý mesiac.
Anglický preklad nosnej myšlienky: An extra day for good

J – PUBLIC RELATIONS

J1 ­ Corporate Communications (Projekty na podporu firemnej povesti a imidžu. vzťahy s médiami, krízová komunikácia, komunikačná podpora strategických zmien, change management)

Rátame s budúcnosťou | Slovenská sporiteľňa
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaň Rátame s budúcnosťou upriamila pozornosť na dôležité dáta o prosperite Slovenska pred voľbami, keď spoločnosť riešila viac medvede a imigrantov. Zložité dáta dostali ľudovú podobu a jasný odkaz. Vložili sme ich do textov ľudových piesní, ktoré naspievali folklórne speváčky. Pieseň s videom premenila ekonomický talk na zážitok, zaznamenala spontánny záujem na YouTube, celoplošne odznela v rozhlasoch, zasiahla milovníkov TV Šláger a dala číslam krídla. Preleteli rôzne sociálne skupiny, tradičné i konšpiračné médiá. Štatistiky sledovalo státisíce ľudí.

Full video v dĺžke 1:24 dosiahlo vyše 430 000 videní, priemerná dopozerateľnosť bola až na úrovni 88,7 %. Kratšie 20 sek. formáty mali average percentage view až na úrovni 99,6 %. Spoty boli objednané v počte 320, odvysielaných 360. Konšpiračné weby dosiahli 1 024 347 impresií. Digital priestor získal 13 491 823 impresií a 52 203 prekliknutí na web ratamesbuducnostou.sk.

Ako jediní sme priniesli pred voľbami do debaty medzi odbornú a laickú verejnosť racionálne čísla, vďaka ktorým vieme koľko rokov sa dožívame v zdraví, či aká je úroveň nášho školstva.
Menštruačné šaty | TESCO (Katarína Pšenáková, Michaela Lehotská, Mária Zerzanová)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: PR kampaňou pre tri trhy (SR, ČR, HU) chcelo Tesco pritiahnuť pozornosť širokej verejnosti na problém menštruačnej chudoby. Ústredným motívom sa tak stali unikátne „Menštruačné šaty“, ktoré sa objavili vo viac než 100 PR správach, reportážach najväčších TV staníc, rádiách či online magazínoch. Celkový reach kampane presiahol 6 000 000 ľudí.
Zoznam príspevkov

J2 ­ Business to Business PR a Business to Consumer PR (PR projekty pri komunikácii firmy s obchodnými partnermi. Podpora značky, launch nových produktov a služieb, podpora existujúcich produktov, zákazníckych služieb.PR projekty pre podporu produktový

Majsterky Európy po ťažkom boji | Novartis
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prečo by ženy na Slovensku nemali mať porovnateľnú šancu na prežitie ako ženy v iných európskych krajinách?
Bohužiaľ, v prípade rakoviny prsníka tomu tak nie je. Napriek osvete a pravidelným kampaniam na prevenciu máme najvyššiu mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka spomedzi všetkých krajín EÚ.
Práve na prvenstve našich žien v tejto smutnej disciplíne sme sa rozhodli postaviť kampaň pre Novartis, ktorej cieľom bolo vyrušiť a odovzdať toto mrazivé posolstvo. Myslíme si totiž, že takéto zistenie môže ženy motivovať k prevencii – a výsledky toho sme videli aj priamo po kampani, kedy preventívnu prehliadku plánovalo až 80 % žien, čo je oproti 30 % účasti na prehliadkach pred kampaňou skvelý výsledok.
A my veríme, že toto smutné prvenstvo už nikdy neobhájime.

Slovensko je najhoršie v úmrtnosti na karcinóm prsníka v EÚ.
Túto mrazivú štatistiku sme mali sprostredkovať slovenskej verejnosti. Najhoršie postavenie sme redefinovali na to najlepšie, ale v smutnej kategórii: Slovensko má majsterky Európy v miere úmrtnosti.
Vo videu aj vizuáloch ukazujeme ženskú šatňu po ťažkom zápase, zámerne úplne bez žien. Dresy s najčastejšími priezviskami a ich čísla sme využili na zobrazenie smutných štatistík.
To, že na Slovensku podľahnú rakovine prsníka v priemere až 3 ženy denne, sme reflektovali aj v mediálnom plánovaní. Z rádia sme sa ľuďom prihovorili presne trikrát: raz ráno, raz poobede a raz večer, vždy s iným odkazom.
Kampaň sme spustili počas Majstovstiev sveta v hokeji aj Majstrovstiev Európy vo futbale.
Zoznam príspevkov

J3 - Community Relations a Internal Communication (Projekty zamerané na vytváranie dlhodobých vzťahov medzi firmou a ostatnými stakeholdermi. Ide napríklad o projekty z oblasti Corporate Social Responsibility, sponzorstva, firemnej filantropie, podpora

Deň k dobru | 365.bank
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využili sme úsmevný fakt, že sa voláme 365.bank, ale tento rok má až 366 dní. Rozhodli sme sa motivovať zamestnancov aj verejnosť, aby sme deň, ktorý máme všetci navyše, venovali niečomu dobrému. Kampaň sa stretla s veľmi pozitívnymi reakciami. Ľudia robili malé aj skutočne veľké dobré skuty a zamestnancom 365.bank sa kampaň páčila až tak, že sa v nej rozhodli pokračovať každý mesiac.
Anglický preklad nosnej myšlienky: An extra day for good

J4 - Community building/management

Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dvojnásobná vražda v klube Tepláreň bola zraňujúca pre celú LGBTI komunitu. Pocit beznádeje len prehlbovali bezcitné vyjadrenia prevažnej časti politikov. Dúhový PRIDE sa blížil a queer komunita potrebovala silný impulz nádeje.
Vytvorili sme nezničiteľnú dúhovú vlajku - nepriestrelnú, nehorľavú a neprebodnuteľnú. Vďaka high-tech materiálu Twaron rovnako odolnú, ako komunita, ktorú reprezentuje.
Nezničiteľná vlajka sa stala symbolom smutne výnimočného ročníka Dúhový PRIDE 2023 a viala naprieč kampaňou. Bola vystavená na Námestí slobody a každý si ju mohol ochytať, odfotiť a šíriť jej posolstvo ďalej.
Zaujímavý symbol sa ukázal ako najúčinnejší PR nástroj - dokázal zmeniť naratív. Média tak namiesto zvyčajnej bulvarizácie podujatia a fotografií najextravagantnejších účastníkov, radšej šírili správu o nádeji a odolnosti queer komunity.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong

K - CAMPAIGN

K1 – Integrovaná kampaň

choroba | Novo Nordisk Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Obezita je choroba, ktorá má rozmery pandémie. Mnohí však majú voči ľuďom s nadváhou predsudky, a tak trpia sami a v tichosti, namiesto toho, aby vyhľadali odbornú pomoc. Naša úloha bol jasná - zvýšiť povedomie o tejto chorobe a vytvoriť bezpečné prostredie pre ľudí bojujúcich s obezitou. Potrebovali sme vymyslieť niečo, čo zaujme a zarezonuje. Niečo, čo bude rovnako šokujúce, ako čísla súvisiace s týmto závažným ochorením. Tak sa zrodil nápad na katastrofický trhák od Jonáša Karáska.
Zoznam príspevkov
Menštruačné šaty | TESCO (Katarína Pšenáková, Michaela Lehotská, Mária Zerzanová)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Až 44 % Sloveniek zažilo menštruačnú chudobu. Niektoré ženy, ktoré si nemôžu dovoliť menštruačné potreby, si ich vyrábajú z nastrihaných kusov látok. Ale na Slovensku sa o tomto probléme nehovorí. Tesco preto vytvorilo unikátny awareness symbol – „Menštruačné šaty“, ktoré búrajú tabu o menštruačnej chudobe.

Špeciálne šaty sa stali ústredným motívom celej kampane. Objavili sa v online spote, televíznych reportážach, desiatkach PR správach, na tlačovej konferencii, citylightoch a vystavené na figurínach v Tescu. Influencerky vo videách na sebe šaty rozstrihali a vysvetlili ich význam. Kampaňovú správu odovzdali aj komerčné či in-store rádia. Tesco však v kampani okrem awareness aj dlhodobo odstrihlo cenu vlastných značiek menštruačných potrieb, čím sa pre ženy stali ešte dostupnejšie. Kampaň zasiahla viac než 6 000 000 ľudí, adaptovali ju v Česku a Maďarsku a len za prvý mesiac kampane ženy ušetrili pri kúpe menštruačných potrieb viac než 50 000 €.
Zoznam príspevkov
SWIPE - Klip podľa teba | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie:
Telekom predstavil nový mobilný program pre mladých. Swipe je výnimočný tým, že si ho každý zákazník môže nastaviť podľa seba a svojich potrieb: od rýchlosti a objemu dát, až po množstvo voľných minút a SMS správ.

Riešenie:
Pre značky je čoraz ťažšie zaujať Gen Z. Táto špecifická cieľová skupina má vlastný humor, content, štýl, chcú byť videní a vypočutí. Sami najlepšie vedia, čo vlastne chcú. A týka sa to aj komunikácie. Nechceli sme však spraviť len ďalšiu customer-made reklamu.V kampani sme sa potrebovali prirodzene dostať priamo do stredu ich subkultúry. Na pomoc sme si preto prizvali rapera Gleba.
V prvej aktivačnej fáze na sociálnych sieťach sme mladým v 3 videách povedali, že ide točiť klip, ktorý bude celý podľa ich nápadov. V prvom videu sme im ukázali príklady, na čom sa môže voziť, v druhom čo môže mať na sebe a v treťom sme ukázali všetky možné lokácie, kde sa klip môže natočiť. Pripravili sme aj špeciálnu verziu relácie Refresher Close Friends, z ktorej sme spravili ďalšiu bonusovú verziu aktivačného videa. Celú aktiváciu podporovali influenceri. Oski Barami si dokonca pripravil vlastnú verziu Glebovho (dovtedy) nevydaného songu. Cieľom tejto fázy bolo mladých inšpirovať, aby si naozaj nedávali limity. A oni si žiadne nedali. Na virtuálnom brainstormingu nám prišlo viac ako 3 000 uletených, premyslených aj vtipných nápadov, z ktorých sme vybrali tie najlepšie.
Výsledkom bol unikátny slovenský hip-hopový videoklip plný jedinečných nápadov, ktorý si Gen Z ide doteraz. Scenár klipu doslova napísali komentáre ľudí pod našimi aktivačnými spotmi. Tieto komentáre sa dokonca dostali priamo do klipu v online a v TV aj s menami ich autorov. Klip sme predstavili na predpremiére, kde prišlo toľko ľudí, že zaplnili celú kapacitu Kácečka. Song, ktorý nesie názov produktu a filozofiu kampane sa im dokonca tak páčil, že si ho pýtali na streamovacie platformy, ešte stále si ho idú na TikToku, na Refresheri, Europe2, ale aj v uliciach, v kluboch či na festivaloch.
Ku kampani sme zároveň vytvorili aj produktovú vetvu, v ktorej sme pripravili 2 produktové spoty s Glebom, key vizuál a iné produktové formáty.

Výsledky:
3015 unikátnych nápadov, z ktorých vznikol klip
90 % zásah Gen Z
80 % dopozerateľnosť viac ako 2-minútového klipu
158 000 + pozitívnych interakcií od cieľovky, influencerov či samotných členov hip-hopovej subkultúry, do ktorej sa nám podarilo s kampaňou absolútne prirodzene preniknúť.
250 000+ vypočutí len na Spotify
2 000 000 views
Vzájomný rešpekt je ten najkrajší darček | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie
Vianoce sú často vykresľované ako sviatky radosti a pokoja. Pritom pre mnohých je Štedrý večer náročnou skúškou, počas ktorej si na nich blízki projektujú svoje predstavy o vzťahoch, škole, práci či deťoch.

Riešenie
Aj za cenu toho, že časť verejnosti pobúrime, sme sa rozhodli ukázať pravý obraz Vianoc mnohých rodín. Natočili sme príbeh o mladom mužovi, ktorý na sviatky prichádza domov a čelí sérii náročných otázok od blízkych. Pritom tá najdôležitejšia otázkou, ktorú by sme sa jeden druhého mali pýtať častejšie, je jednoduché: “Si šťastný?”

Kampane sa hneď po uverejnení chytila väčšina slovenskej dezinformačnej scény, potom však prišla vlna podpory od ľudí, influencerov a dokonca politikov.

Myšlienku Vianoc bez nepríjemných otázok a projekcií sme rozvíjali nielen v spote, ale aj v kľúčovom vizuále a v social príspevkoch. Spojili sme s tvorcami hry Hlbina a počas adventu sme každý deň inšpirovali ľudí jednou zmysluplnou otázkou, ktorá nielen prehĺbi rozhovory za vianočným stolom, ale aj viac spojí rodiny. Na záver kampane sme zo všetkých otázok vytvorili Instagramovú verziu hry Hlbina.

Výsledky
+ 23 234 zákazníkov: ako jedinému operátorovi na trhu sa Telekomu podarilo v Q4 zaznamenať nárast v počte klientov
- viac ako 70 000 pozitívnych reakcií len na Slovensku
- 75 % pozitívny sentiment slovenskej kampane na základe meraní z SentiOne a Emplifi
- 175 584 € earned media
- 97 % v spontánnom brandingu (44 % nad telco benchmarkom) podľa IPSOS - Ad tracku
- 2. najvyššia nameraná spontánna znalosť medzi mladými v histórii merania (Young People Ad Monitor, Go4insight)
- 10 európskych trhov, na ktorých slovenská kampaň bežala
- 2. najpáčivejšia vianočná reklama roka, tesne za legendárnym Zlatým prasiatkom od Kofoly (NMS Market Research Slovakia)
- O kampani písali domáce aj medzinárodné médiá. Portál Muse by Clio dokonca zaradil túto prácu medzi 6 najlepších vianočných spotov roka
Nevýslovne dobrá ponuka | Hyundai
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hyundai TUCSON je najpredávanejším SUV od Hyundai. A to aj napriek tomu, že jeho názov mnoho Slovákov nevie správne vysloviť a používajú rôzne skomoleniny na jeho označenie. Ak človek nevie vysloviť nejaké cudzie slovo, podvedome sa mu vyhýba. Slová ako gnocci, gelato, foyer, foie gras, lounge, musli či mnohé iné trápia svojou výslovnosťou všetky vekové kategórie. Pri príležitosti letnej zvýhodnenej ponuky na kľúčový model Hyundai TUCSON sme sa rozhodli poukázať, že práve TUCSON je tiež jedným z takýchto slov. Prečo ale upozorňovať na svoju nevýhodu? Práve skomoleniny názvu nám humorným spôsobom pomohli odstrániť túto komunikačnú bariéru a pretransformovať ju na komunikačnú výhodu a podporiť aj pozitívne emócie k značke. Nevýhodu sme sa rozhodli obrátiť na výhodu, porušili sme korporátne dizajn manuály a guideliny a nevýslovne dobrú ponuku sme podporili kampaňou, ktorá aj nevýslovne bavila.
Anglický preklad nosnej myšlienky: We decided to turn the disadvantage of Hyundai TUCSON’s name into an advantage and create a campaign with the exceptional tongue-twister offer.
Zoznam príspevkov
Poďte sa viac dotýkať! | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Aj tento rok sa Kofola drží svojej láskyplnej misie a dodáva láske bublinky. Kampaň sme postavili na insighte súvisiacom s dotykmi: 2,5 hod. na mobile = 2600 dotykov, ktoré by sme mohli venovať svojim láskam, zvýšiť si tak hladinu oxytocínu – hormónu lásky a rozbublinkovať svoj vzťah.



Kofole na to, aby láske pomáhala, nie len na oko, ale reálne, stačí jedna jednoduchá výzva: poďte sa s partnermi a partnerkami viac dotýkať! V TV a online ju rozohrávame prostredníctvom Kofoláskovych máp dotykov, ktoré partnerov navigujú na erotogénne zóny. V gastre a na festivaloch zase k dotykom inšpirujú Kofoláskove dotykové tetovačky a aktivačka čapovaná Kofola iba za pusu. Nechýba ani dotykový content a reels či tematické spolupráce s influencermi, Sexuálnou výchovou alebo napríklad Terapiou zdieľaním.

K2 – Digitálna kampaň

Nezmeškajte šancu vidieť ich naživo  | VÚB Banka
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nadácia VÚB už 15 rokov pomáha vdýchnuť život chátrajúcim pamiatkam na Slovensku.

My sme sa im rozhodli vdýchnuť život doslova.

Vďaka novým technológiám v podobe AI bolo prvýkrát možné niečo také realizovať v menšom budgete, ktorý sme mali k dispozícii.

Oživené pamiatky ľudí prostredníctvom piesne vyzvali, aby nezmeškali šancu vidieť ich naživo a hlasovali za ich záchranu. Myšlienku sme podporili aj živým vystúpením pamiatok v livestreame.

Pretože jedine pamiatky, o ktoré sa postaráme, budeme môcť stále obdivovať naživo.
Zoznam príspevkov
Najkrajšie zvuky Slovenska | Škoda Auto Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 100 % elektrický Enyaq neruší prírodu hlukom ani emisiami. Ako túto vlastnosť typickú pre všetky elektromobily uchopiť inovatívne a pritom zachovať objaviteľskú povahu značky Škoda? Enyaq sme odovzdali hudobníkovi, skladateľovi a multiinštrumentalistovi Jurešovi Líškovi a nechali ho objavovať Slovensko. Ale tentoraz ušami. Z jeho dobrodružnej cesty za najkrajšími zvukmi Slovenska vznikol štvorminútový dokumentárny minifilm, unikátny zvukový sprievodca po krajine a jedinečné skladby zmixované zo zvukov našej prírody

K3 - NGO kampaň (Kampaň realizovaná najmenej v troch rozličných typoch médií, ktorej komunikačný zámer nie je komerčný a zadávateľom nie je komerčný subjekt.)

Zachráňme originál | Ekotopfilm/Envirofilm
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ekotopfilm oslavoval 50 rokov existencie, a tak sme sa rozhodli bilancovať. Zistili sme, že za 50 rokov o.i. vplyvom človeka vyhynuli 2/3 všetkých zvierat na planéte a že sme napríklad vyprodukovali vyše 114 mld. ton plastových napodobenín. Populácia neživých zvierat prerástla tie skutočné. Práve na to v kampani upozorňujeme.
Anglický preklad nosnej myšlienky: SAVE THE ORIGINAL
Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dvojnásobná vražda v klube Tepláreň bola zraňujúca pre celú LGBTI komunitu. Pocit beznádeje len prehlbovali bezcitné vyjadrenia prevažnej časti politikov. Dúhový PRIDE sa blížil a queer komunita potrebovala silný impulz nádeje.
Vytvorili sme nezničiteľnú dúhovú vlajku - nepriestrelnú, nehorľavú a neprebodnuteľnú. Vďaka high-tech materiálu Twaron rovnako odolnú, ako komunita, ktorú reprezentuje.
Nezničiteľná vlajka sa stala symbolom smutne výnimočného ročníka Dúhový PRIDE 2023 a viala naprieč kampaňou. Bola vystavená na Námestí slobody a každý si ju mohol ochytať, odfotiť a šíriť jej posolstvo ďalej.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong
Destinácia domov | Úsmev ako dar
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Úsmev ako dar každoročne spúšťa kampaň na finančnú zbierku pre deti a rodiny v núdzi. Na ťažkú situáciu tých, ktorým hrozí strata bývania sme tentokrát upozornili skrz jednu z najobľúbenejších aktivít a tém na sociálnych sieťach. Cestovanie. Na základe dát od Úsmevu ako dar sme ale upozornili, že vysnívanou destináciou mnohých rodín na Slovensku nie sú exotické destinácie, ale obyčajný domov. Kampaňou sme vyzbierali rekordný počet finančných prostriedkov a kampaň Destinácia domov bola doteraz najúspešnejšou kampaňou pre Úsmev ako dar.
Zoznam príspevkov
Slovník odcudzených slov | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slová ako fašista, progresívec, migrant, mier a mnohé ďalšie sú dnes úmyselné krivené tak, aby vyhovovali rôznym záujmom či naratívom. “Zlodeji slov” sa neustále pokúšajú tieto slová odcudziť a naplniť ich falošným významom. Keď totiž stratíme schopnosť rozoznávať pravdu, sme náchylnejší prijímať klamstvá a dezinformácie. Ako sa proti tomu dá bojovať? Vytvorili sme jedinečný Slovník odcudzených slov. Obsahuje slová, ktoré sú z našej slovnej zásoby systematicky kradnuté. Nájdeme v ňom správne aj nesprávne použitie slová s príkladmi vo vetách. Slovník obsahuje aj voľné strany na dopĺňanie nových slov.

K4 - Small budget kampaň (Kampaň realizovaná najmenej v troch rozličných typoch médií, ktorej produkčný budget nepresiahol 10 tisíc eur. Berie sa do úvahy trhová hodnota produkčných nákladov. Zároveň musí ísť o prácu s komerčným zameraním a zadanú výlučne komerčným subjektom.)

Správy, ktoré nikto nechce čítať | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Situácia:
Hejt, osobné útoky či dokonca vyhrážky smrťou, sú každodennou realitou slovenských novinárov. Denne dostanú toľko nenávistných správ, že by zaplnili celé noviny. Väčšina z nich však zostáva v inboxoch novinárov a verejnosť tak ani netuší, akej nenávisti čelia. Telekom ako jeden zo zakladateľov Fondu pre transparentné Slovensko, z ktorého sa realizuje Akadémia investigatívnej žurnalistiky, sa rozhodol na tento problém poukázať. A pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače vzdal rešpekt slovenským novinárom vskutku netradičným spôsobom.

Riešenie:
Spojili sme sa so slovenskými redakciami a vytlačili sme Správy, ktoré nikto nechce čítať. Špeciálny denník, v ktorom sa namiesto rozhovorov či komentárov objavili skutočné správy, ktoré novinárom denne prichádzajú. A hoci verejnosť o tomto probléme tušila, po prvý raz mohol každý na vlastné oči vidieť, akým agresívnym a vulgárnym vyhrážkam žurnalisti čelia.

Noviny sme dali prečítať nič netušiacim ľuďom v online videu, ktoré sme aj v ďalších recutoch uverejnili na sociálnych sieťach. Tie najsilnejšie a najhoršie správy sme šírili aj v Tik Tokoch a vizuáloch. Noviny si tiež mohli ľudia prelistovať virtuálne na webe alebo fyzicky v kníhkupectvách Martinus.

Následne sme využili silu sociálnych médií, ktorými sa emócie šíria najefektívnejšie. Ľudí sme zo všetkých formátov posielali na kampaňový web, kde zanechali stovky pozitívnych odkazov, z ktorých vznikli noviny plné rešpektu. Tie sme poslali 20 redakciám, aby sme novinárov povzbudili v ďalšom pátraní po pravde.

Výsledky:
Kampaň spontánne zdieľali viaceré médiá aj najvýznamnejší slovenskí novinári, vrátane Zuzany Kovačič Hanzelovej, Michala Kovačiča, Jakuba Fila, Martiny Törökovej, Beaty Balogovej, Petra Bárdyho, Gabriely Kajtárovej, Adela Ghannama, Moniky Tódovej a mnohí ďalší. Pritiahli sme množstvo pozornosti na problém, o ktorom sa dostatočne nehovorí. Najmä sme však vďaka množstvu zdieľaní a podporných komentárov aspoň na chvíľu vytlačili nenávisť zo žurnalistiky.

19 644 pozitívnych reakcií

1 100 000+ videní všetkých online videí

26 290 € earned media

6 zapojených kníhkupectiev, kde boli noviny vystavené

855 zozbieraných pozitívnych odkazov pre novinárov len na kampaňovom webe

56-stranový denník plný rešpektu dostalo na záver kampane 20 slovenských redakcií

8 992 € Produkčný budget celej kampane
Na Slovnaft BAjku Raz Dva | Slovnaft
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Bratislava bola britským redakčným portálom vyhlásená za tretie najnudnejšie mesto sveta. Je vraj malá a nič sa v nej nedeje.
V kampani toto tvrdenie otáčame na výhodu a v online aj offline hovoríme, že všetky cool miesta sú od seba na bicykli na skok.
A aby nebola nudná, v spolupráci so samotným mestom sme navyše vytvorili netradičnú hru. Mestské PEXESO, ktoré benefity BAjku nielen vysvetlí, ale dovolí ich Bratislavčanom aj zažiť.
Anglický preklad nosnej myšlienky: With Slovnaft BAJK you are anywhere in two shakes.
Príbehy na plátne, aj mimo neho | Cinematik International Film Festival
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Za 6 dní filmového festivalu si užije človek viac ako len príbehy na plátne. Zažije najmä tie mimo neho. A práve pribehy, ktoré ľudia zažívajú na festivale, sa stali nosnými prvkami našej kampane. Od nových známostí, cez zmeškané filmy až po chytanie posledných miest či nekonečných dilem, ktorá opierka v kine je vlastne tá moja. Vďaka nim sme vedeli odkomunikovať všetko, čo sa na festivale malo diať, alebo už udialo. V statike, aj v animácii, v offline aj v online. Na to, aby sme ich dokázali čo najlepšie zobraziť, nám poslúžila forma, bez ktorej sa žiadny film nezaobíde. Storyboard.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Stories on and off of the screen
NEZOMRI | Dr. Max
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dr. Max ponúka širokú škálu vitamínov a minerálov na podporu imunity. Slováci však nevenujú pozornosť prevencii a vitamíny užívajú skôr výnimočne. Toto sme potrebovali zmeniť. Spojili sme sa s populárnou meme stránkou ZOMRI a využili sme ich populárny merch - plátenú tašku s nápisom “ZOMRI”. Zabalili sme do nej rôzne vitamíny a minerály značky Dr. Max a zmenili jej message na “NEZOMRI”. Náš produkt sme zaslali influencerom, ktorí počas kampane ochoreli, čo nám prinieslo autentickú podporu na sociálnych sieťach. Influenceri nám BEZPLATNE venovali niekoľko stories a príspevkov, čím sa výrazne zvýšil dosah kampane. A tak sme s minimálnym budgetom vytvorili kampaň na podporu imunity a náš limitovaný bundle sa nám podarilo vypredať za neuveriteľných 24 hodín.

L - ESG

L1 - Enviromental (Práce, ktoré riešia pozitívny vplyv na životné prostredie. Ide predovšetkým o témy ako využitie obnoviteľných zdrojov energie, znižovanie emisií, ochrana biodiverzity a ekosystémov, znižovanie odpadu a recyklácia, cirkulárna ekonomika, udržateľná mobilita a doprava a pod)

Chcem budúcnosť pre zimné športy | Fond pre budúcnosť športu Niké
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Fond pre budúcnosť športu prihliada pri schvaľovaní nových projektov na ich environmentálny rozmer. Preto sme pri príležitosti Svetového pohára v Jasnej vytvorili vizuál s ambasádorkou Niké – Petrou Vlhovou, ktorý upozorňuje na klimatické zmeny, ktoré ohrozujú budúcnosť zimných športov. Pri tvorbe vizuálu sme využili viaceré techniky digitálnej kompozície a AI tooly, vďaka ktorým sme mohli vytvoriť imaginárne prostredie, ktoré znázorňuje dopad klimatických zmien, a to aj bez možnosti fotiť s Petrou Vlhovou.
Anglický preklad nosnej myšlienky: When approving new projects, the Fund for the Future of Sport considers their environmental dimension. That's why, on the occasion of the World Cup in Jasná, we created a visual with Niké ambassador Petra Vlhová. This visual draws attention to climate cha
Najkrajšie stromy sú na... | Lesoochranárske zoskupenie VLK
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V roku 2010 sme poslali do sveta pieseň o najkrajších stromoch. Dokonca nás reprezentovala na Veľkej cene Eurovízie.
Dnes posielame do sveta priamo tie stromy...
Rúbe sa na Horehroní, rúbe sa v Tatrách... bez ohľadu na stupeň ochrany.
Pod rúškom ťažby kalamitného dreva neraz miznú i zdravé stromy. Výsledkom sú početnejšie záplavy, ohrozenie biodiverzity a zhoršené životné prostredie.

Na nelichotivú situáciu VLK upozornil veľmi aktuálnym vizuálom.

Jednou z odpovedí na odlesňovanie Slovenska je unikátna akcia KÚP SI SVOJ STROM pomáhajúca rozširovať bezzásahové územia a zachraňovať prirodzené lesy.
Najkrajšie zvuky Slovenska | Škoda Auto Slovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 100 % elektrický Enyaq neruší prírodu hlukom ani emisiami. Ako túto vlastnosť typickú pre všetky elektromobily uchopiť inovatívne a pritom zachovať objaviteľskú povahu značky Škoda? Enyaq sme odovzdali hudobníkovi, skladateľovi a multiinštrumentalistovi Jurešovi Líškovi a nechali ho objavovať Slovensko. Ale tentoraz ušami. Z jeho dobrodružnej cesty za najkrajšími zvukmi Slovenska vznikol štvorminútový dokumentárny minifilm, unikátny zvukový sprievodca po krajine a jedinečné skladby zmixované zo zvukov našej prírody

L2 - Social (Práce, ktoré riešia zlepšovanie kvality života a sociálnej spravodlivosti. Ide predovšetkým o témy ako rovnoprávnosť, inklúzia a diverzita, medziľudské vzťahy a podpora komunitného rozvoja, téma ľudských práv, ale aj témy týkajúce sa vzdelávania, kultúry, zdravotníctva, pracovných podmienok apod.zlepšujú vzťahy ľudí a posúvajú celú spoločnosť. Najmä témy ako rovnoprávnosť, lgbtiq+, vzdelanie, zdravotníctvo, vzťahy, emigrácia a mier.)

Hrdí a nezničiteľní | Dúhový PRIDE
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dvojnásobná vražda v klube Tepláreň bola zraňujúca pre celú LGBTI komunitu. Pocit beznádeje len prehlbovali bezcitné vyjadrenia prevažnej časti politikov. Dúhový PRIDE sa blížil a queer komunita potrebovala silný impulz nádeje.
Vytvorili sme nezničiteľnú dúhovú vlajku - nepriestrelnú, nehorľavú a neprebodnuteľnú. Vďaka high-tech materiálu Twaron rovnako odolnú, ako komunita, ktorú reprezentuje.
Nezničiteľná vlajka sa stala symbolom smutne výnimočného ročníka Dúhový PRIDE 2023 a viala naprieč kampaňou. Bola vystavená na Námestí slobody a každý si ju mohol ochytať, odfotiť a šíriť jej posolstvo ďalej.
Anglický preklad nosnej myšlienky: The double murder in the Tepláreň club was hurtful for the entire LGBTI community. The feeling of hopelessness was only deepened by the callous statements of the majority of politicians. Rainbow PRIDE was coming up and the queer community needed a strong
Zoznam príspevkov
Oslava nového roku? | MAGNA, humanitárna organizácia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pripomenuli sme Slovákom, že aj počas vianočných sviatkov trpí na Ukrajine kvôli vojne mnoho detí. Využili sme na to zvuky zábavnej pyrotechniky, ktoré sa veľmi ponášajú na zvuky bombardovania. Poukázali sme tak na to, že bohužiaľ na Ukrajine znie takto každý deň, nielen Silvester.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Explosions and gunfire are typically acceptable sounds for many, especially during New Year's Eve. We used these very sounds to remind people that, unfortunately, in Ukraine, which is being bombed, it sounds like this every day, not only on New Year's Eve
Menštruačné šaty | TESCO (Katarína Pšenáková, Michaela Lehotská, Mária Zerzanová)
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Až 44 % Sloveniek zažilo menštruačnú chudobu. Niektoré ženy, ktoré si nemôžu dovoliť menštruačné potreby, si ich vyrábajú z nastrihaných kusov látok. Ale na Slovensku sa o tomto probléme nehovorí. Tesco preto vytvorilo unikátny awareness symbol – „Menštruačné šaty“, ktoré búrajú tabu o menštruačnej chudobe.

Špeciálne šaty sa stali ústredným motívom celej kampane. Objavili sa v online spote, televíznych reportážach, desiatkach PR správach, na tlačovej konferencii, citylightoch a vystavené na figurínach v Tescu. Influencerky vo videách na sebe šaty rozstrihali a vysvetlili ich význam. Kampaňovú správu odovzdali aj komerčné či in-store rádia. Tesco však v kampani okrem awareness aj dlhodobo odstrihlo cenu vlastných značiek menštruačných potrieb, čím sa pre ženy stali ešte dostupnejšie. Kampaň zasiahla viac než 6 000 000 ľudí, adaptovali ju v Česku a Maďarsku a len za prvý mesiac kampane ženy ušetrili pri kúpe menštruačných potrieb viac než 50 000 €.
Zoznam príspevkov
Správy, ktoré nikto nechce čítať | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Situácia:
Hejt, osobné útoky či dokonca vyhrážky smrťou, sú každodennou realitou slovenských novinárov. Denne dostanú toľko nenávistných správ, že by zaplnili celé noviny. Väčšina z nich však zostáva v inboxoch novinárov a verejnosť tak ani netuší, akej nenávisti čelia. Telekom ako jeden zo zakladateľov Fondu pre transparentné Slovensko, z ktorého sa realizuje Akadémia investigatívnej žurnalistiky, sa rozhodol na tento problém poukázať. A pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače vzdal rešpekt slovenským novinárom vskutku netradičným spôsobom.

Riešenie:
Spojili sme sa so slovenskými redakciami a vytlačili sme Správy, ktoré nikto nechce čítať. Špeciálny denník, v ktorom sa namiesto rozhovorov či komentárov objavili skutočné správy, ktoré novinárom denne prichádzajú. A hoci verejnosť o tomto probléme tušila, po prvý raz mohol každý na vlastné oči vidieť, akým agresívnym a vulgárnym vyhrážkam žurnalisti čelia.

Noviny sme dali prečítať nič netušiacim ľuďom v online videu, ktoré sme aj v ďalších recutoch uverejnili na sociálnych sieťach. Tie najsilnejšie a najhoršie správy sme šírili aj v Tik Tokoch a vizuáloch. Noviny si tiež mohli ľudia prelistovať virtuálne na webe alebo fyzicky v kníhkupectvách Martinus.

Následne sme využili silu sociálnych médií, ktorými sa emócie šíria najefektívnejšie. Ľudí sme zo všetkých formátov posielali na kampaňový web, kde zanechali stovky pozitívnych odkazov, z ktorých vznikli noviny plné rešpektu. Tie sme poslali 20 redakciám, aby sme novinárov povzbudili v ďalšom pátraní po pravde.

Výsledky:
Kampaň spontánne zdieľali viaceré médiá aj najvýznamnejší slovenskí novinári, vrátane Zuzany Kovačič Hanzelovej, Michala Kovačiča, Jakuba Fila, Martiny Törökovej, Beaty Balogovej, Petra Bárdyho, Gabriely Kajtárovej, Adela Ghannama, Moniky Tódovej a mnohí ďalší. Pritiahli sme množstvo pozornosti na problém, o ktorom sa dostatočne nehovorí. Najmä sme však vďaka množstvu zdieľaní a podporných komentárov aspoň na chvíľu vytlačili nenávisť zo žurnalistiky.

19 644 pozitívnych reakcií

1 100 000+ videní všetkých online videí

26 290 € earned media

6 zapojených kníhkupectiev, kde boli noviny vystavené

855 zozbieraných pozitívnych odkazov pre novinárov len na kampaňovom webe

56-stranový denník plný rešpektu dostalo na záver kampane 20 slovenských redakcií

8 992 € Produkčný budget celej kampane
Slovník odcudzených slov | Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Slová ako fašista, progresívec, migrant, mier a mnohé ďalšie sú dnes úmyselné krivené tak, aby vyhovovali rôznym záujmom či naratívom. “Zlodeji slov” sa neustále pokúšajú tieto slová odcudziť a naplniť ich falošným významom. Keď totiž stratíme schopnosť rozoznávať pravdu, sme náchylnejší prijímať klamstvá a dezinformácie. Ako sa proti tomu dá bojovať? Vytvorili sme jedinečný Slovník odcudzených slov. Obsahuje slová, ktoré sú z našej slovnej zásoby systematicky kradnuté. Nájdeme v ňom správne aj nesprávne použitie slová s príkladmi vo vetách. Slovník obsahuje aj voľné strany na dopĺňanie nových slov.
Láskyplné festivalové svadby | Kofola ČeskoSlovensko
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kofola hovorí: Keď ju miluješ, nie je čo riešiť. Lenže keď sa dnes chceš vydať, či oženiť, musíš najprv vyriešiť milión rôznych vecí! Presne tak, peniaze... ale aj originálne miesto, priestor, hudbu, šaty, jedlo a pitie, hostí, koho pozvať, koho nepozvať, kto sa urazí... nehovoriac o tom, že niektorí z nás sa na Slovensku vlastne vziať ani nemôžu.



Riešenie? Kofola sa v rámci svojej láskyplnej misie rozhodla láske reálne pomôcť a všetkým párom bez rozdielu vystrojila originálne a nezabudnuteľné LÁSKYPLNÉ FESTIVALOVÉ SVADBY. Tie dodali láske poriadne bublinky!



Na svadby sme pozvali aj svadobčanov a okrem zabezpečenia oficiálneho svadobného obradu sme sa postarali nielen o parádny Kofola prípitok, ale aj o celú hostinu. Keďže sa prihlásilo oveľa viac párov, ako sme čakali, rozhodli sme sa zorganizovať, čo najviac svadieb. Oficiálnych aj neoficiálnych. A pre veľký úspech aktivitu opakujeme už druhý rok!
Bucket of Love | Queensway Restaurants Slovakia
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Mladí queer ľudia pretrpia priemerne 6 rokov pochybností, než svetu prezradia svoju orientáciu. Aby sme im pomohli pochybnosti prekonať, v spolupráci s Woltom sme pripravili špeciálny Bucket of Love. Kto si tento dúhový bucket objednal počas Pride víkendu, za symbolický cent dostal polhodinové psychologické poradenstvo cez telefón - službu vyhľadávanú mladými, no finančne nedostupnú. S terapeutmi sme zdieľali len anonymný telefonický kontakt, no ak sa zákazník odhodlal, mohol s terapeutom zdieľať aj reálny KFC bucket na náš účet. Pretože všetko je lepšie, keď to zdieľame.
Anglický preklad nosnej myšlienky: Bucket of Love
Deň k dobru | 365.bank
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využili sme úsmevný fakt, že sa voláme 365.bank, ale tento rok má až 366 dní. Rozhodli sme sa motivovať zamestnancov aj verejnosť, aby sme deň, ktorý máme všetci navyše, venovali niečomu dobrému. Kampaň sa stretla s veľmi pozitívnymi reakciami. Ľudia robili malé aj skutočne veľké dobré skuty a zamestnancom 365.bank sa kampaň páčila až tak, že sa v nej rozhodli pokračovať každý mesiac.
Anglický preklad nosnej myšlienky: An extra day for good